Lengyel László: Karácsony Gergely torkát elvágták

2017. december 13. 10:13

Egyvalami világosan kiderült kedd este az újlipótvárosi Firkász Cafeban: Lengyel László mérsékelt optimizmussal fogadta Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti színre lépését. A politológus-közgazdász szerint a Párbeszéd társelnökének torkát már azelőtt "elvágták", hogy fellépett volna a színpadra.

Hogy ezzel az Együtt elnökségi üléséről kiszivárgott hangfelvételre utalt-e, vagy valami másra, az sajnos nem derült ki. Mindenesetre a korábban Botka László jelöltségét nyíltan támogató Lengyel szerint a jelenlegi politikai-gazdasági helyzetben "nincs esélye olyan szereplőnek, akinek nincs valami speciális tudása".

Bajnai Gordon előnye például az volt szerinte, hogy az emberek elhitték róla, hogy tud kormányozni. És mivel a mostani rendszer vezetőjéről ezt nem hiszik el, ezért ez egy fontos fór lehetett volna 2014-ben, tudtuk meg.

Botka ereje abban állt, hogy hosszú évek alatt bizonyította: Szegedet sikeresen el tudja kormányozni. Az MSZP-s polgármester ezt a sikeres programot ültethette volna át szerinte országos szintre, a mozgósító erő pedig az önrendelkezés jogáért vívott harc lehetett volna, a kisebb településeken éppúgy, mint Budapesten. Ez hozta volna a választót - hangzott el a Belvárosi Liberális Klub szervezésében zajlott szűk körű beszélgetésen.

Arról, hogy a Jobbik péntekre szervezett fáklyásmenetet, amiért egy hete 660 millió forintra büntette az Állami Számvevőszék, az ismert elemző kifejtette, demokrataként, jogilag természetesen elítéli, amit a fideszes befolyás alatt álló ÁSZ a Vona-párttal művel, ugyanakkor azt is elítéli, hogy a Momentum és az LMP csatlakozik a menethez.

Lengyel szerint a Jobbik egy lefelé tartó párt, amely így mártírrá vált, és Vonaék ezt kihasználhatják, sőt még jól is kijöhetnek belőle. Úgy véli, a fáklyásmenet is csak a jobbikos szavazók mozgósításáról szól, arról, hogy hosszú idő után ismét nagy tömegbe gyűlve mutassák magukat.

Ezek után nem meglepő módon kijelentette, hogy elítéli a baloldali-liberális oldalhoz tartozó pártok, vagy akár független értelmiségiek Jobbikkal való kacérkodását is. Erkölcsileg és politikailag egyaránt. Utóbbival kapcsolatban elmondta, hogy a Jobbikkal egy országos megállapodásnak semmi értelme, mivel az egyszerű, főleg vidéki választók számára egyáltalán nem felejtődött el, hogy mit művelt és képviselt egészen a közelmúltig Jobbik.

"Meg kellene már egyszer nézni, mit művel a Toroczkai Ásotthalmon, vagy mi zajlik a többi, jobbikos vezetésű településen" - hívott fel, arra is kitérve, hogy ez most olyan, mintha valaki azt mondja '38-ban hogy, hogy a Horthyék ellen össze kell fogni a nyilasokkal. "Hát az Isten verje meg! Bajcsy-Zsilinszky is megváltozott, persze, 30 év alatt! A Toroczkaiék világával egyesülni nem kellene" - csattant fel.

Lengyel László végül beszélt arról is, hogy királycsinálónak nem tartja magát, köztársaság-csinálónak azonban 1989 óta igen. Ha egyszer újra köztársaság lesz, azt egy hozzáértő csapat fogja megcsinálni. Egészségügyi, oktatási, és külügyi szakemberek és persze programok. Meg kell keresni a legjobbakat. Létező alternatíva kell. Ha nem '18-ban akkor '22-ben. Vagy '26-ban. De a '48-ból azért nem engedünk.
Szerző: Nagy András