Lex Gyáva Orbán törvénytervezetet nyújtott be az MSZP-Párbeszéd

2018. February. 13. 10:35

Törvénymódosítást nyújtott be a miniszterelnöki tévéviták kötelezővé tételéről Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető és a független Szabó Tímea.

Törvénnyel akarja elérni az MSZP és a Párbeszéd, hogy hatalmon lévő miniszterelnök ne bújhasson el a nyilvános politikai vita elől - már ha újraválasztásért indul. A választási jogszabályt úgy változtatnák meg, hogy a voksolás előtt két összecsapás is legyen minimum 90 perc terjedelemben.

Az első vitán minden országos listát állító szervezet listavezetője venne részt.

A másodikon csak a közvélemény-kutatás szerint első két helyen álló pártok listavezetői.

A törvény egy személynek teszi kötelezővé a részvételt, és ez a miniszterelnök. A másodikról persze már hiányozhat, ha pártja nincs a két legesélyesebb között. Jelen helyzetben Orbán Viktor és Vona Gábor vívná a második körös meccset. A Jobbik elnöke hosszú ideje szeretne vitalehetőséget kapni, ám Orbán 2006. óta senkivel sem hajlandó nyílt küzdelemre.

A törvény szerint a vitákat a voksolás előtt legfeljebb 10 nappal és legkevebb 5 nappal kell megtartani. Mivel az ellenzéki képviselők akaratában azonnal hatályba lépne, már 2018-ban is lehetne vita.

A törvénymódosításnak természetesen semmi esélye, mert Orbán senkinek sem fog esélyt adni, hogy valódi kihívónak látszódjon. A Fidesz vétójával szemben a többi ellenzéki párt támogatása nem ér semmit.

Forrás: Sztárklikk