Na, most pampoghatna az unió...

2018. január 12. 13:38

Valljuk be őszintén, hogy még sosem hallottunk a román miniszterelnökről. Persze most páran felhúzzák a szemöldöküket, és azt mondják, hogy mindenki tudja, hogy szomszédainknál Mihai Tudose a góré, de a többségnek ez a név nagyjából annyit mond, mintha azt hallanák, hogy görömpörömkaj...

Legalábbis eddig ennyit mondott. Mostantól viszont ennél jóval többet fog. Merthogy a román fejes legutóbbi kijelentése olyan szinten forrasztotta össze a magyar sajtót, ahogyan azt vélhetően semminek sem sikerült az elmúlt esztendőkben.

Ez az akárki ugyanis azt találta mondani, hogy: "Ha a székelyföldi intézményekre kiteszik a székely zászlót, akkor azok is lógni fogtak, akik kitették azt."

Igen, jól olvasták, a román miniszterelnök (uniós államfő) visszaállította a halálbüntetést. Nem kilátásba helyezte, meg ilyesmi, hanem visszaállította. Merthogy kijelentő módban jelentette be az akasztást. Egy olyan országban, amely 2007-ben úgy léphetett be az unióba, hogy fel sem veti a halálbüntetés visszaállítását.

Tételezzük fel a lehető legjobb megoldást: Mihai akárki kicsit túl sok cujkát ivott a nyilatkozata előtt, és félrebeszélt. Ebben az esetben nincs nagy baj. Elmondja, hogy bocs fiúk, be voltam baszva, fingtam, böfögtem és kicsúszott a számon ez a baromság. Mi ekkor nagyvonalúan legyintünk, hiszen magunk is voltunk már részegek.

Vagy mondjuk lehet, hogy nem tudta, hogy a mellkasán lógó mikrofon be van kapcsolva, és csak ökörködött a közönséggel. Ez már nehezebben megbocsátható, mert ilyesmivel nem viccelünk, de még ez is elintézhető egy bocsánatkéréssel.

A legrosszabb eset az, ha nem is volt benyomva, és nem is viccelt, hanem komolyan gondolta, amit mondott. Akkor bizony joggal fejezi ki nemtetszését a komplett (egymással amúgy köszönő viszonyban sem lévő) magyar sajtótermék. Ilyet ugyanis egy felelős, vagy csak kicsit felelőtlen politikus sem mond. Ilyet csak egy olyan ember jelent ki, akiről Hofi azt mondta annak idején, hogy már akkor senki volt, amikor még valaki volt...

Ráadásul azt sem gondolta végig ez a román ember, hogy így a magyar választások előtt mekkora muníciót ad a Fidesznek. A külügy ugyanis végre gyorsan kreálhatott egy ellenséget (nem is tehetett mást). Berendelhette a nagykövetet, üzenhetett a románoknak, ezzel is igazolva az ingadozó választóknak, hogy bizony mekkora hazafi is a kormánypárt.

Amit viszont nagyon nem látok sehol: hol van az unió elítélő, bocsánatkérésre felszólító nyilatkozata? A románoknak szabad akasztással fenyegetni magyarokat? Helló unió, tudom, hogy rettentően kényelmes vagy, és semmit nem mersz mondani, amit előtte százszor meg nem rágtál, de ez most az az eset, amikor lajhármechanizmusodat fel lehetne, és fel is kellene függeszteni...
Szerző: Herczeg Ármin