Nem a migránsok miatt szavaztak a Fideszre

2018. május 16. 13:32

A Závecz Research felmérést készített az áprilisi országgyűlési választások eredményének megítéléséről. Ebből az derül ki, hogy a Fidesz nem a migránsozásnak köszönheti az újabb kétharmados győzelmet – írja az Index.

A Fidesz-szavazók leginkább azért szavaztak a Fideszre, mert nekik az Orbán-kormányok eddigi intézkedései kedvezőbbek voltak, mint a korábbi kormányoké.

Körülbelül ugyanannyian örülnek, mint ahányan búslakodnak az eredmény miatt. Minél magasabb valakinek a végzettsége, annál szomorúbb. Akik pedig nem mentek el szavazni, inkább szomorúak.

Eszerint a szavazók 43 százaléka örült a Fidesz győzelmének, 40 százalékuk viszont azt szerette volna, hogy a kormánypárt veszítsen. 

Akik nem mentek el szavazni, azoknak bő egyharmada pozitívan viszonyul a Fidesz győzelméhez, közel háromtizede negatív érzésekkel fogadta azt, nagyjából négytizedének viszont nincsen kialakult véleménye.

Leginkább az iskolázottság határozza meg a kétharmados győzelem megítélését – az alapfokú végzettségűek örömét egy ötfokú skálán a 4,4-es érték mutatja, a középfokúak 4,1-et adtak, míg a diplomások 3,6-ot.

A menekültek Magyarországról való távol tartását is nagymértékben figyelembe vették a fideszesek, de ugyanilyen ereje volt annak is, hogy a párt által képviselt értékekkel tudnak azonosulni. Úgy gondolják, hogy a Fidesz a társadalom többsége javára hozott döntéseket, és jó irányba viszi az országot. Ugyancsak fontos szempont a szavazatokban Orbán Viktor személye.

A menekültkampány hatása különösen a falvakban élőkre hatott, míg Budapesten ez csupán a negyedik volt a sorban. Szembetűnő, hogy a Fidesz kedvező intézkedései minden társadalmi csoportban az első vagy második helyen szerepeltek, mint a szavazást befolyásoló szempontok.

Az ellenzéki szavazók szerint azért nyert a Fidesz, mert a párt „ráérzett az emberek félelmeire és erre építve kampányolt”. Ennél kisebb súllyal szerepelt az az érv, hogy az ellenzék szétaprózott, a választási rendszer torz, a kormánypárti csatornák pedig egyoldalúan tájékoztattak.

A választópolgárok közel egytizede nem ment el szavazni, és nem is örült az eredménynek. Távolmaradásuk elsődleges oka az volt, hogy nem fogott össze a teljes ellenzék. Ugyanilyen jelentősége volt a pártokkal szemben érzett általános bizalomhiánynak, de kishitűek is voltak, úgy gondolták, hogy nem lehet megverni a Fideszt.

A kormányváltásra vágyók kétharmadát nagymértékben felháborítja, hogy az ellenzéki pártok nem fogtak össze, és az életkor emelkedésével egyre nagyobb indulatokat vált ez ki.

Az ellenzéki pártok közös felelősségének tartják az újabb kormánypárti győzelmet. Leginkább az MSZP támogatói dühösek, az átlagosnál nagyobb mértékben hibáztatják az LMP-t és a Jobbikot. A felmérés alapján a választópolgárok 24 százaléka – körülbelül 1,9 millió szavazó – biztosan szavazna egy olyan teljes ellenzéki összefogásra, amelynek az MSZP, a DK, a Jobbik, az LMP és a Momentum is tagja.

Forrás: Index / Sztárklikk