Nem jár betegszabadság de ápolási díjat igényelhet

2017. September. 22. 07:48

Ápolási díjban részesülhet, aki a szüleiről, közei hozzátartozóiról gondoskodik. Nemcsak a gyermek, hanem az unoka is, ha vállalja ezt a feladatot - mondta az InfoRádiónak Nyitrai Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára.

Az ápolási díj hosszabb időre, legalább egy-két hétre szükséges ápolás, gondozás esetén vehető igénybe.

"Ha így, munka vagy iskola mellett nem tudják megoldani a lábadozás idején való gondozást, ellátást - például egy műtét után -, akkor lépnek be azok a szociális szolgáltatási lehetőségek, amelyeket mindenki igénybe vehet az országban. Elsősorban a házi segítségnyújtást érdemes említeni, amelynek során napközben segít az otthonában az idős személynek.

Ha ez nem elégséges, de arra sincs szükség, hogy tartósan ápoló-, gondozó otthonba kerüljön a személy, akkor a harmincezer főnél nagyobb településen kötelezően üzemeltetett szolgáltatás a Gondozóház, ahol ideiglenesen, egy-két hétre vagy egy-két hónapra nyújtanak teljes körű ellátást"
- sorolta Nyitrai Imre.

Az önkormányzatok számára kötelező a házi segítségnyújtás ellátása. Magyarországon jellemzően több mint 50%-ban ezt kiadják az önkormányzatok egyházi és civil szolgáltatók számára. Ma majdnem minden településen elérhető, az országban 90%-os lefedettség.

Betegszabadságot nem lehet kivenni ilyen ápolási célra. Az állam úgy tud segíteni, hogy ehelyett többféle ideiglenes vagy tartós ápolástámogatási forma rendelkezésre áll - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára.
Forrás: InfoRádió / Sztárklikk