Nyugdíjasok tízezreit szívatja a kormány

2017. October. 12. 06:31

Feltehetően idén sem kap Erzsébet-utalványt az év végén jó néhány nyugdíjazott egészségügyi dolgozó és pedagógus. Tavaly közel 2 millió 600 ezer főnek postázták a élelmiszer-vásárlásra hasznosítható utalványt, közülük 14 ezer 680-an nem kapták kézhez a kormány ajándékát.

Ennél azonban jóval többen lehettek azok a nyugdíjasok, akiknek nem is kézbesítettek Erzsébet-utalványt. Az egészségügyi dolgozóknak adott a lehetőség, hogy munkájukat folytatva a nyugdíjuk összegét is megkapják jövedelemkiegészítés címén. Így bár a pénzüket munka mellett is megkapják, azt nem öregségi nyugdíjként folyósítják nekik.

- A 2016-os kormányrendelet szerint azt a személyt részesítik egyszeri, 10 ezer forintos juttatásban Erzsébet-utalvány formájában, akinek öregségi nyugdíjat folyósítanak - mondta dr. Sziller Linda munkajogász a Blikknek. - Így tehát a kormány kiküszöbölte, hogy azok a nyugdíjasok is megkaphassák az utalványt, akiknek a nyugdíjfolyósítását szüneteltetik.

Bár Lázár János kancelláriaminiszter bejelentése szerint idén is szeretnék meglepni a nyugdíjasokat, a kormányrendelet megváltoztatása híján idén sem kapnak Erzsébet-utalványt az egészségügyben dolgozó nyugdíjasok, valamint azok a tanárok, akik szintén lemondtak nyugdíjuk folyósításáról a további munkáért.
Forrás: Blikk