"Orbán egy köcsög, de legalább nem engedi be a migránsokat"

2018. április 17. 13:46

Újra narancsba borult a vidéki Magyarország. A Népszava riporterei somogyi, baranyai és borsodi településeken kérdezték: miért újra Orbán?

A somogyi Kazsokon 149 szavazóból 137-en a Fidesz-KDNP jelöltjét ikszelték be, vagyis a Witzmann Mihály a szavazatok 92 százalékát söpörte be.

A 300 lakosú falu romák lakta részén egy hatgyerekes nő elmondja, egyedül Witzmann gondoskodik a szegényekről, akikből akad elég a településen: a három év alatti gyereket nevelők havonta, ahol nagyobbak a csemeték, negyedévente kapnak csomagot egy alapítványtól, s ezt a képviselő intézte nekik. Sok helyen e nélkül nem lenne mit enni hó végén.

– Alapítványi pénzből vigéckedik Witzmann – morogja a Petőfi utcában egy férfi, s hamar kiderül, a nyolc MSZP-szavazó egyike. – halmozottan hátrányos helyzetű falu szegény emberei amúgy is kapnának csomagot a máltaiaktól vagy az Ökumenikus Segélyszervezettől, de itt úgy adják be nekik, mintha a Fidesz adná. A polgármester is ráerősít erre, ha jön Witzmann, hajbókol neki. Parancsba nem adta, hogy kire kell szavazni, de azt azért elhintette, hogy addig van közmunka, míg ez a kormány van hatalmon.

A Petőfi utca egyik kertjéből üvölt az Egészséges Fejbőr, éppen a csodaszarvasról dalol az énekes. – Tibor napot tartanak – int a ház felé az út szélén üldögélő három fiatal egyike, akiről kiderül, szintén a kormánypártokra voksolt. – Orbán köcsög volt, köcsög is lesz, de legalább nem engedi be a migránsokat. Még csak az kellene, hogy az üres házakba idejöjjenek.

– Van itt elég szegény, nem kell, hogy nekik kevesebb jusson, mert idehozzák az idegeneket – veszi át a szót a harmadik. – Addig nyugi van, amíg a Fidesz van. Megmondta a tévé, ha nem Orbán marad, hatvanmillióan jönnek be.

A Baranya megyei Mecseknádasd egyik ivójában ülő férfiak sem akarnak migránsokat, ezért mind a Fideszre szavaztak.

A mecseknádasdi huszonévesek és középkorúak negyede-harmada Ausztriába és Németországba ingázik. Közülük kevesen jöttek haza szavazni, állítják a mecseknádasdiak, így a választás itteni eredményét az átlagosnál erősebben befolyásolta az idősebb korosztály politikai véleménye. Az idősek kivétel nélkül félnek a migránsoktól, volt, aki üzent a kint dolgozó fiának, hogy jöjjön haza, nehogy az üresen álló házába menekülteket költöztessenek. Azt se tagadták a nádasdiak, hogy a tízezer forintos rendkívüli nyugdíjpótlék és a 12 ezer forintos fűtéskompenzáció is erősítette a szimpátiát az Orbán-kormány iránt.

A Borsod megyei Bogácson egy 66 éves nyugdíjas asszony elmondta, hogy a Fideszre szavazott, mert neki a kormány adott húsvétkor és karácsonykor is egy kis pluszpénzt, "a Bözsit", ahogy arrafelé az Erzsébet utalványokat becézik, és igaz, hogy ötvenezer forint a nyugdíja – "meg a papáé se éri el a kilencvenet" –, de ezt a pénzt be tudják osztani. Az asszony újságot hord ki, ami plusz húszezret hoz a konyhára.

Molnárné Gál Erzsébet közmunkás is a Fideszre szavazott. Az esztergályos végzettségű ötvenhat éves asszony évek óta nem talál rendes munkát, s már nem is bombázza a cégeket önéletrajzokkal. Négy éve az önkormányzat alkalmazza, ötvennégy ezer forintot kap havonta. – Isten bizony meg lehet élni ennyi pénzből, hiába hüledeznek a pesti emberek ezen – bizonygatja,

Számolni kezd, fűtés, villany, víz, telefon, erre elmegy vagy harmincezer, marad napi nyolcszáz forint főként élelemre, mert ruhára és szórakozásra nemigen költ. – Szűkös, de beosztom – mondja.

Hozzáteszi, Tállai András, a térség korábbi és most áprilisban újraválasztott képviselője minden eseményen ott van Tardon, a legkisebbre is eljön, ha tud, még ha csak pár percre is. Neki fontos, hogy megbízzon egy politikusban, márpedig a jobbikosok túl fiatalok, azokra nem bízná az országot, baloldali embert meg errefelé nem is nagyon látnak.

A teljes riport itt olvasható.

Forrás: Népszava / Sztárklikk