Orbán gyilkos(?) mondatai

2018. March. 13. 07:19

Egy napig tartott a bizonytalanság, hogy vajon helyes-e folytatni a migránsozást, sorosozást, aztán Orbán megadta jelet: nincs hátraarc, sőt erősíteni kell.

Bizonyára okozott némi zavart a Fidesz-hívők soraiban a miniszterelnöki ukáz, bár annyira ismerhették volna Orbánt, hogy nála nem létezik visszavonulás. Így aztán a hirtelen felbátorodott, kritikai hangot megütő Bayer Zsolt és Bencsik András is bajba került, miként forduljanak száznyolcvan fokot, bár ez azért nekik egyszerű gyakorlatnak számít.

Mindegy: a lényeg az, hogy a bevándorlás elleni kormányzati – és Fidesz-politika megmaradt fő mondanivalóként, olyannyira, hogy most már azoknak a szereplőknek is be kellett állni a sorba, akik eddig némiképp óvatosabban fogalmaztak, fogalmazhattak. És, hogy pontosan mi is az irány, azt maga Orbán Viktor mutatja a többieknek, és persze ha a főnök mondhat képtelenségeket, akkor mindenkinek képesnek kell lennie fölsorakozni mögötte. Fel is sorakoznak. De maradjunk most Orbánnál, akinek még azt is sikerült elérnie, hogy egyenesen Szlovákiából írjanak neki nyílt levelet, tiltakozván az ellen az otrombaság ellen, amit a magyar miniszterelnöknek sikerült elkövetnie.

A szomszéd országban hatalmas belpolitikai válságot okoz az a kettős gyilkosság, amelyet egy tényfeltáró újságíró és barátnője ellen követtek el. Az oknyomozó hírlapíró az olasz maffia és a szlovák politikai élet szereplői közötti kapcsolatot kutatta, és jutott el veszélyes információkig.

Ezért ölték meg, amely gyilkosság kormányválságig eszkalálódott, miniszterek lemondásáig, és Robert Fico sem biztos, hogy megússza a botrányt. Ebben a helyzetben érkezett meg a magyar kormányfő, rá korábban nem jellemző ostoba hírmagyarázata, szerinte ugyanis az ügy háttere mögött is Brüsszel, Soros, és a migráció húzódik.

Orbán úgy gondolja, hogy azért gyilkolták meg az újságírót, mert Szlovákia – egyébként szocialista – miniszterelnöke szintén tiltakozik a kötelező kvóta, a migránsok befogadása ellen, vagy Magyarország és Szlovákia – ezek szerint – ilyen borzalmaknak van kitéve, csupán azért, mert védik nemzetük önállóságát.

Ha Orbánnak igaza lenne, itthon is hasonlóra számíthatunk. Főként azok, akik Orbán maffia-kormányzása után kutatnak, vagy esetleg helyettesének vadászati szokásait akarják felderíteni.

De ugye, kedves miniszterelnök úr, nem ezt akarta mondani, vizionálni? Ugye nem azt akarta állítani, hogy az Elios-ügynek és sok egyéb másnak hasonló vége lesz itthon is? Ugye nem kell attól tartanunk, hogy hamarosan bűncselekmény áldozata lesz Magyarországon is egy újságíró, amely gyilkosság bizonyosan a migránsok számlájára írandó?

Mert, ha választani lehet, akkor inkább azt szeretném, hogy ne fenyegetésként értelmezzük a miniszterelnöki megnyilatkozást, hanem tényleg csak szimpla ostobaságnak. Ez esetben biztos, hogy az lenne a jobb.

Szerző: Németh Péter