Orbán keménykedése félelmet kelt

2017. September. 13. 04:00

Orbán Viktor nem egyenlő Magyarországgal - írja a Wiener Zeitung főszerkesztője. Szelestey Lajos lapszemléje.

A Wiener Zeitung vezércikke több szempontból is provokációnak nevezte, hogy az Európai Bíróság döntése után Szíjjártó Péter kijelentette: most kezdődik csak az igazi harc.

Először a magyarok jelentős mértékben profitálnak az uniós tagságból, azután pedig fel kell idézni, hogy a magyar kormány két éve tízezrével szállította a menekülteket az osztrák határra, és ezzel a maga szempontjából el is intézte a kérdést. Azaz a válság tetőpontján nem sok szolidaritást tanúsított.

Ám az végképp méltatlan egy jogállamhoz, hogy annak jobboldali-populista vezetése vonakodik végrehajtani a bíróság döntését, noha arra az ország az EU-belépéskor kötelezte magát. A harcias hangok csupán arra szolgálnak, hogy Orbán megerősítse magáról az otthoni képet, mármint hogy ő aztán kemény.

Csakhogy ez a politika senkinek sem jó, és csupán félelmet kelt. Az uniónak világosan és határozottan kell reagálnia rá. De egyben közvetlenül is a magyar, a szlovák és a cseh lakossághoz kell fordulnia, és ez nem külső beavatkozás, hiszen valamennyien az EU vagyunk. A brit népszavazás után zűrzavar megmutatta, milyen hasznos is ez a felfogás.
Forrás: b1.blog.hu