Orbán miatt kapott durva kritikát Merkel, bűnsegédnek nevezik

2018. április 17. 12:11

Ha a német kancellár nem jelzi, hogy baj van Magyarországon, sok feltörekvő autokrata vezér érezheti úgy, hogy következmény nélkül bonthatja le a demokráciát – írták Angela Merkelnek.

Akadémikusok, írók és aktivisták írtak nyílt levelet Angela Merkelnek. A Politicón közzétett levél szerint a német kancellár bűnrészességet vállal a magyar demokrácia elleni támadásokban - számol be a levélt tartalmáról a hvg.hu.

Mint írják, Merkel nem ítélte el azt, hogy Orbán Viktor és kormánya a demokratikus intézményrendszert támadja, közpénzből folytat antiszemita és antidemokrata kampányt, a német konzervatívok pedig legitimálják Orbánt. A levél írói szerint más feltörekvő autokraták egy jelnek tekinthetik a magyar kormány sikerét, hogy nyugodtan lebonthatják a demokráciát a saját országukban ők is.

A levél aláírói arra emlékeztették Merkelt: egykori NDK-polgárként ő maga is tudhatja, milyen érzés egy olyan országban élni, ahol nincs szólásszabadság és szabad választás. Sok diktatúra ellen már kiállt, most azonban a magyar autoriter rendszer kiépítésekor nem szólal meg – írták.

Forrás: hvg.hu