Orbán Viktor kénytelen lesz elviselni József Attilát

2018. February. 14. 08:59

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung úgy látja: Orbán Viktor megtalálta helyét napjaink autokratáinak sorában. Hamarosan beköltözik a Várban lévő palotájába, így rálát majd József Attila szobrára.

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje.

A lap szerint a magyarok nem győzik mesélni a külföldi vendégnek a rémtörténeteket a rezsimről. De az állapotokról mindennél többet elárul, ami a költő szobrával történt. Úgy hírlik, hogy azért nem maradhatott a helyén, mert József Attila csaknem 100 éve az illegális Kommunista Párt tagja volt és ez nem tetszett a kormányfőnek.

De jobb neki a Dunaparton. Szinte teljesen háttal a politikának, a folyót nézi. Mindenkinek, aki Budapestre jön, hogy Orbánt szidja, érdemesebb volna elmormolnia egy-két versét. Pl. A Dunánált.

És ha ez nem elég, akkor arra kellene gondolnia, hogy ha a kormányfő hamarosan elfoglalja az egykori karmelita kolostort, hogy rangjához méltóan irányítsa az országot, nos, akkor nem csak ő nézi a költőt, hanem az is őt. És akkor a politikus talán egy pillanatra megfeledkezik a jelenről és szünetet tart, mert nem tud mindent kézben tartani és manipulálni, főként nem a magyar nyelv szépségét. Mert hogy is írta József Attila: „Tiétek a jelen, enyém a történelem”.

Forrás: b1.blog.hu