Orbán Viktor vesztésre áll

2017. december 16. 09:33

"Még mindig azok a tagállamok vannak többségben, amelyek rá szeretnék erőltetni a kötelező kvótát az Európai Unióra" - mondta Deák Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

Az elemző szerint ezen országok úgy látják, a kötelező szétosztás jelenti a legjobb megoldást a menekültválság kezelésére. Példaként megemlítette Franciaországot és Németországot, az EU két vezető hatalmát, amelyek továbbra sem hajlandóak "váltani" a kérdésben.

Hozzátette: Donald Tusk, az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnökének helyzete rámutat, hogy aki ki meri mondani az igazságot a kérdésben, komoly támadások kereszttüzébe kerül.

Úgy tűnik, Orbán Viktor feleslegesen vitte Brüsszelbe a magyarok üzenetét...

Mint ismert: Orbán Viktor sporttáskájában vitte Brüsszelbe annak a 2,3 millió magyar embernek a bevándorlásellenes véleményét, amelyet a nemzeti konzultáció eredményeképpen zsebelhetett be a kormány. Mint ahogy az uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozója után lenni szokott, Jean-Claude Juncker és Orbán Viktor teljesen ellentétesen nyilatkozott:

"Érthetetlen, miért gondolják azt egyesek, hogy az eddig áthelyezett körülbelül 32 ezer ember veszélyt jelent az európai civilizációra" - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Hozzátette: sikeres a menedékkérők elosztását célzó uniós kvótarendszer.

Az ülést lezáró sajtótájékoztatón Juncker elmondta, nem érti, hogy ez a kérdés miért váltott ki ilyen heves reakciókat, és higgadtságra kérte a vita résztvevőit.

Orbán Viktor persze győzelemről beszélt...

"Szeretnék köszönetet mondani azoknak a magyaroknak, akik reszt vettek a nemzeti konzultációban, kölcsönadták nekünk, nekem az erejüket, s lehetővé tették, hogy ezen a csúcson - különösképpen péntekre virradó éjszaka - sikerüljön visszaverni a támadásokat, amelyekkel Magyarország szuverenitását kis híján megsértették" - fogalmazott a miniszterelnök Brüsszelben.

"Megakadályoztuk, hogy olyan eredmények szülessenek az uniós csúcstalálkozón, amelyek következményeként idegeneket telepítettek volna bevándorlóként Magyarországra. Ahhoz, hogy ezt sikerült megakadályozni, sokmillió magyar ember egybehangzó akarata kellett. Köszönet érte" - jelentette ki Orbán Viktor.

Nehéz értelmezni Orbán Viktor győzelemről szóló kijelentéseit annak fényében, amit a cikk elején idézett Fideszhez közeli Nézőpont Intézet elemzője is állított, miszerint, többségben vannak azok a tagállamok, amelyek a kötelező kvóta mellett vannak. Az is intő jel lehet számunkra, hogy Európai Bizottság elnöke a menedékkérők sikeres elosztásáról beszélt.

Jó lenne már végre tisztán látni az ehhez hasonló fajsúlyos kérdésekben. Jó lenne érthető, pontos információkat kapnunk az életünket befolyásoló döntéseket illetően. Nem szeretném megélni, hogy miután a magyar labdarúgó-válogatott kikap Andorrától 6:0-ra, kiáll a kapitány és közli, hogy győztünk. Pedig ez a helyzet most kicsit ehhez hasonlít...
Forrás: Sztárklikk
Szerző: Kátai B. Zsolt