Orbán megkezdi a bosszúhadjáratot a Soros-zsoldosok ellen

2018. április 16. 06:47

Megfigyelők úgy értékelik a Figyelő 200-as listáját, hogy új szintre emelkedett a politikai csata - írja a Deutsche Welle.

Szelestey Lajos nemzetközi lapszemléje.

Orbán Viktor előre bejelentette, hogy mire készül és a jelek szerint ígéretét valóra váltja, hiszen megjelent az első feketelista Magyarország ellenségeiről. A névsor nagy felháborodást váltott ki jó pár érintett részéről - írja a Deutsche Welle.

Ahogyan a kormány közeli folyóirat nyilvánosságra hozta a névsort, az nem sok kétséget hagy afelől, hogy itt megfélemlítési kísérletről van szó, sötét okokból. Arról árulkodik, hogy ez esetben nem túlzottan lelkes Fidesz-hívek csaptak bele a lecsóba. Orbán már évek óta támadja Soros Györgyöt.

A Figyelő mostani szerepvállalása pedig egészen cinikus színezetet ad a történetnek, mert a tulajdonos, Schmitt Mária már nem egyszer kapott megbízást arra, hogy próbaképpen merészkedjen be politikailag elaknásított területekre. Pl. amikor a múlt év elején a lap dobta be a köztudatba a Lex CEU-t, amellyel el kellene kergetni az egyetemet Magyarországról.

Nagy Attila Tibor a Méltányosság Intézettől azt mondja, hogy a mostani lista előjáték a Stop-Soros-csomag elfogadásához. Ily módon igyekszik a hatalom konkretizálni az ellenségképet. Ám mindez alighanem újabb vitát vált ki az EU-ban, illetve az Európai Néppártban, mármint hogy mitévők legyenek Orbánnal.

Pardavi Márta a Helsinki Bizottság munkatársa azt üzeni a miniszterelnököt védelmező jobboldali politikusoknak, köztük Webernek, az EPP frakcióvezetőjének, hogy fel kellene fogniuk, milyen úton halad Magyarország.

Forrás: b1.blog.hu