Paks 2 - Kiderült, hogy mit akar eltitkolni előlünk Orbán

2018. április 23. 08:40

Épp azokba a papírokba nem lehet betekinteni, amelyekből kiderülne, pontosan mit várhatunk az oroszoktól, és hogy miként lehetne kihátrálni a szerződésekből.

A kormány feloldotta a paksi bővítéssel kapcsolatos legtöbb dokumentum addigi titkos minősítését, a betekintést azonban nem engedélyezi. Így aztán nem titkosak, mégsem ismerhetőek meg a három megvalósítási megállapodás részletei – írja a Népszava.

A kormány a leginkább az EPC (kivitelezési) szerződés 36. fejezetét félti a nyilvánosságtól, amely arról szól, hogy hogyan és milyen feltételekkel lehet kihátrálni a szerződésekből, mekkora anyagi veszteséggel jár a kontraktus felmondása. Annyi biztos: magát a nukleáris együttműködési megállapodást bármikor fel lehet mondani, ami azonban a megvalósítási megállapodások érvényességét nem befolyásolja.

Szintén hatályban maradt annak a leírása, hogy az oroszok pontosan mit építenek, valamint a projekt-menetrend és a fizetési ütemezés titkosítása is. Ezek nélkül viszont nehéz lesz megítélni, hogy történt-e idő- vagy költségtúllépés a beruházás során a beruházó részéről. Ugyancsak titkos marad az üzemanyagellátásról és a használt fűtőelemek sorsáról szóló megállapodás is.

Forrás: Népszava / hvg.hu