Pálffy Ilona: a csalások híre csak az emberek idegesítésére jó

2018. április 15. 19:32

Nem volt szándékos visszaélés a választáson, legfeljebb hibák fordulhattak elő. Akinek pedig kétségei vannak, kedd délutánig megtámadhatja az eredményeket – mondta a Népszavának Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője, aki szerint a csalásokról szóló hírek az emberek hangulatának gerjesztésére, idegesítésére szolgálnak.

"Biztosan tudom mondani, hogy a Nemzeti Választási Irodánál nem történt semmiféle csalás. Más, helyi választási irodák nevében vagy helyettük nem tudok nyilatkozni, de adott a lehetőség, hogy ha valakinek valamilyen gyanúja van, akkor jogorvoslattal éljen az adott választási szervnél. A törvény szerint szombaton a helyi választási bizottságoknak meg kell állapítaniuk a választókerületi eredményeket. A jogorvoslati kérelmeket, kifogásokat pedig a szombattól számított 3 napon belül, azaz kedden 16 óráig lehet benyújtani az eredményt megállapító döntéssel szemben. A csalásokról szóló hírek szerintem az emberek hangulatának gerjesztésére, idegesítésére szolgálnak" - mondta Pálffy Ilona a Népszavának.

Hozzátette: szándékos visszaélés nem volt. Azt el tudom képzelni, hogy mivel rettenetesen sok jelölt és nagyon sok lista volt, összekeverhettek, felcserélhettek vagy rossz sorba írhattak be adatokat. Ez akár nagyobb számban is előfordulhatott. Hibátlanul senki nem dolgozik. Épp ezért vannak a jogorvoslati lehetőségek.

Arra a kérdésre, hogy "Életszerű-e az, hogy egy Baranya megyei településen, az egyik szavazókörben 41 szavazatot kaptak egyéniben az ellenzéki jelöltek, listán viszont nulla volt mindenkinél?" - a Nemzeti Választási Iroda vezetője azt válaszolta: " elképzelhető, hogy utólag vették észre, hogy érvénytelen szavazatok kerültek be az urnába, vagy a választók egy része rossz szavazólapot kapott. Esetleg valaki úgy szavazott, hogy nem is az adott szavazókörben kellett volna szavaznia, hanem máshol, és ez csak később vált egyértelművé. Ilyenkor azt kell csinálni – amit a törvény pontosan előír –, hogy minden párttól vagy jelölttől annyi szavazatot le kell vonni, ahány érvénytelenségről tudomásuk volt. És lehet, hogy ezzel valamelyik párt nullára fut. De nem akarok találgatni. A helyi választási bizottsághoz kell fordulni."

Forrás: Népszava / Sztárklikk