Pálffy Ilona elmondta, hogy mi fog változni az áprilisi választás napján

2018. January. 17. 08:05

Valamennyi választópolgár kap értesítést arról, hogy mikor van a választás, mely szavazókörbe kell mennie és mit kell vinnie magával - tájékoztatott a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Ennek kiküldését február 9-én kezdik meg, határideje pedig február 19. Aki mégsem kap értesítést, a Választási Irodában tájékozódhat ennek okairól.

A szavazni szándékozók április 8-ig rendezhetik ezt, eddig tisztázhatják, ha esetleg lemaradtak a névjegyzékről - mondta Pálffy Ilona az InfoRádió Aréna című műsorában. Érdemes ellenőrizni, hogy legalább egy fényképes igazolványunk érvényes legyen, ennek hiányában ugyanis nem lehet szavazni - figyelmeztetett.

A helyi választási irodai dolgozók átlagosan 70 százalékos fizetésemelést kapnak, a választás napi feladatot ellátó szavazatszámláló bizottsági tagok és a jegyzőkönyvvezetők juttatása 20 ezer forintról 35 ezerre emelkedett. Pálffy Ilona éppen ezért bízik benne, hogy nem lesz nehéz összeállítani a bizottságokat. Nehéz feladat, hiszen reggeltől estig idegfeszítő körülmények között kell dolgozniuk, és különböző támadásokat is tűrniük kell - tette hozzá az NVI elnöke.

Változások is lesznek az idei választáskor: a könnyen szakadó papírurnákat műanyagra cserélik, illetve a mozgássérülteknek biztosított mobilfülkéket is újakra cserélik, hiszen a Kúria döntése értelmében a korábbiak nem biztosították a szavazás titkosságát. Pálffy Ilona hozzátette: javasolni fogja utódainak, hogy bizottságonként legalább egy tabletet bocsássanak rendelkezésre, hogy azzal - tájékoztató jelleggel - továbbítani tudják a választási eredményt.

Bár már nincs kampánycsend a parlamenti választás napján, de továbbra is akadnak szabályok, melyet be kell ilyenkor tartani. Választói gyűlést például nem lehet erre a napra szervezni, illetve a szavazókör 150 méteres körzetében nem kampányolhatnak a politikusok.
Forrás: InfoRádió