Repülőgépeket vesz az Orbán-kormány

2017. december 13. 12:00

Többfunkciós kormánygépeket szerez be a honvédség számára az Orbán-kabinet - értesült a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, olyan használt, átalakított Airbus A319-es utasszállító repülőgépekről van szó, amelyeket azért tudnak megszerezni, mert a közelmúltban több fapados légitársaság is csődbe ment.

A Magyar Nemzet szerint a kormány privát üzleti partnerség (PPP) konstrukció keretében tervezi a beszerzést és a gépek karbantartását-üzemeltetését, mert arra a honvédség önmagában nem alkalmas.

A lap úgy tudja, a szóban forgó, legalább két darab Airbus a nemrég csődbe ment Air Berlin tulajdonát képezte. Ezeket a mintegy 10 éves gépeket az Air Berlin a Eurowings légitársaságnak lízingelte, ilyen színekben repültek október 27-ig, amikor is tárolásra Ferihegyre kerültek. Ott voltak huzamosabb ideig az említett cégek hangárjainak előterén, bár egyikük jelenleg egy másik európai repülőtéren tartózkodik, ahol a "magyar állami légi járműhöz" tervezett új festését megkapja.

Már a honvédségi An-26-osokat üzemeltető kecskeméti Teve század kijelölt tagjai is átképzésen vannak - erről meg is jelent a Honvédelmi Közlönyben Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnök utasítása.

Az "új" gépek a honvédségi expedíciós missziók váltására, külföldön bajba jutott magyar állampolgárok kimenekítésére is alkalmasak lesznek az ország vezetőinek szállítása mellett. Iparági források szerint tízmilliárd forintos nagyságrendű tranzakcióról van szó.

Emlékezetes: ma már csak egyetlen használható, de elavult An-26-osa van a magyar államnak.
Forrás: Magyar Nemzet