Savval támadtak Schilling Árpád darabja után

2017. December. 07. 05:39

Valamilyen házi tisztítószert, az igazgató szerint savat tartalmazó flakont dobtak a színpadra Schilling Árpád egyik darabjának előadása után a nézőtérről a varsói Powszechny Színházban. A színpadot éppen rendezték át, műszakiak voltak fent.

A színház közleménye szerint három ember megsérült, ketten könnyebben, egy embert kórházba kellett szállítani kémiai mérgezés tünetei miatt - írja a hvg.hu. A színház vezetése feljelentést tett a rendőrségen, a tettes egyelőre ismeretlen. A színház közleménye szerint nem ez volt az első támadás a színház ellen.

Schilling Árpád nem volt Varsóban, telefonon beszélt a színház igazgatójával. Azt mondta, az előadás alatt nem volt jele annak, hogy bárki támadni készül vagy nem tetszik neki a darab. A Zuhanás - amit június végén mutattak be - egy lengyel családról, a képmutatásról és a fiatalok radikalizálódásáról szól. A rendező azt mondta, a színház ellen sokszor tüntetnek jobboldaliak - van, hogy szkinhedek vonulnak fel, máskor nénik "énekelnek" -, rendszeresek a füstbombás tüntetések, előfordul, hogy a közönséget a rendőrség biztosítja.

A mostani viszont durvább eset: eddig ugyanis a színház falain kívül maradt a támadás, a tendencia szerinte ijesztő. Schilling azt mondja, Oliver Frljic horvát rendező Átok című darabjának bemutatója után kezdődtek a tiltakozások a színház ellen, amelyben a katolikus egyházat kritizálják. A két előadást egymás után tűzték műsorra, így erősítették egymás hatását. Schilling szerint a támadás a színház vezetése ellen szólt, amiért ilyen, kritikus darabokat állítanak színpadra.

A két igazgató politikailag aktív, fellépnek az éledező cenzúra és a művészeti szabadság csorbítása ellen. A rendező azt mondja, bár hasonló folyamat zajlik Lengyelországban, mint itthon, kint a művészet elleni állami kirohanások - például állami támogatások megvonása - durvábbak, ahogy a művészek védekezése és szolidaritása is erősebb.
Forrás: hvg.hu