Sorostól kérnek segítséget a magyar kéményseprők

2017. December. 07. 06:13

A Kéményseprők Országos Szakszervezete 50 millió forintot kért volna egy olyan ingyenes kiadványra, amellyel egyebek mellett a szén-monoxid-mérgezések és más balesetek megelőzéséhez nyújtanának ismereteket.

Hiába kifogásolta az ellenzék és a szakma mellett Áder János is a családi házak kötelező kéményellenőrzésének eltörlését, az Országgyűlés októberben mégis így döntött.

A szakszervezet szerint ezzel nőni fog a szén-monoxid-mérgezések és más balesetek száma, így, ha az ellenőrzés nem is lesz kötelező, legalább egy ingyenes tájékoztató kiadványt mindenképp szeretnének készíteni a lakosságnak.

Ehhez kértek támogatást a villamos művektől, hiszen az állami óriásvállalat más szervezeteket, például a kormányközeli Civil Összefogás Fórumot is bőkezűen segítette - számolt be a Hír TV.

"Hétfőn megkaptuk az MVM Zrt.-nek a rövid válaszát, amelyet nem nagyon tudtunk mire vélni, amelyben azzal indokolták a támogatási kérelmünk elutasítását, hogy ez a társadalmi felelősségvállalási politikájukba nem illeszthető bele" - fogalmazott Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke.

A komplettált élelmiszerekről szakácskönyvet kiadó CÖF több mint félmilliárd forintot kapott tavaly, a kéményseprők ennek a 10 százalékára, 50 millió forintra pályáztak. Az elutasítás után azonban nem adják fel, és másoktól igyekeznek majd támogatást szerezni.

"Az egy jó ötlet lesz a részemre, hogy a későbbiekben akár akkor a Soros-alapítványhoz forduljak, mert számomra teljesen mindegy, hogy honnan fogok tudni ehhez támogatást szerezni" - tette hozzá Vámos Csaba.
Forrás: Hír TV