SZ: lehangoló képet mutat Magyarország

2018. February. 14. 15:14

A müncheni Történelemkutató Intézet helyettes vezetője a Süddeutsche Zeitungban (SZ) arra figyelmeztet, hogy a nacionalisták kockára teszik az európai béketervet, miközben a nemzetközi együttműködés híveinek állítják be magukat.

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje.

Magnus Brechtken, akinek egyik szakterülete a náci idők feldolgozása, emlékeztet arra, hogy mindkét világháborút a nacionalizmus idézte elő, és az európai egységmozgalom 45 után a többi közt éppen erre a tanulságra épült. Pár év óta azonban ezzel ellentétes mozgás szemtanúi vagyunk: megint felbukkant a nacionalizmus. 

Cinikus, ám sikeres politikusok arra számítanak, hogy az emberek megfeledkeznek a történelemről. Ők maguk pedig a nemzeti érdekeket tolják előtérbe, ami megakadályoz minden kompromisszum-kereső kooperációt, amire pedig megtanítottak az eltelt évtizedek.

Lehangoló a kép, amit Magyarország, Lengyelország és Csehország nyújt. Az egy főre vetített támogatást tekintve a magyarok az elsők az unióban, ám az Orbán-kabinet közben tudatosan figyelmen kívül hagyja annak a politikai kultúrának a szabályait, amely éppen a szolidaritáson alapszik. A menedékpolitika kedvezőtlen kísérő jelentségeit lovagolja meg, hogy leplezze a demokrácia-ellenes tekintélyuralmi törekvéseit.

A nacionalistákban közös, hogy Moszkvára tekintenek, noha az semmi mást nem akar, mint a saját hatalmi érdekeit érvényesíteni. A lengyel kormány az unió pénzét használja fel az állam átalakítására, abból stafírozza ki a klientúráját. Rég meghaladottnak tartott érzelmeket kelt újra, de közben tartja a markát Brüsszelben.

Ezek az új nacionalizmusok az európai politika fenyegető kulturális fordulatáról tanúskodnak. Ha sikeresnek bizonyulnak, a földrész ott fog állni, mint 1945 és 1914 előtt: önző nemzetállamok rivalizálnak egymással. A történelem ismerete segít, hogy ne jussunk el ide. Viszont igazi veszély, ha megfeledkezünk a történelemről.

Forrás: b1.blog.hu