Tállai András hazudott az üzemanyagárakkal kapcsolatban

2018. június 13. 17:09

A kormány pénzügyi államtitkára igencsak mellényúlt a minap, mikor a benzinárakról beszélt.

Tállai András szerint teljesen feleslegesen hisztiznek az autósok, a kormány nem tudja befolyásolni a benzin árát. A volt NAV-elnök ezzel a kijelentésével nem csak azt árulta el magáról, hogy pofátlanság terén akár a plafonig is képes elmenni, hiszen nem olyan rég még személyesen járta ki, hogy szűkebb hazájában, Matyóföldön csökkentse a MOL az üzemanyagárakat.

Az időközben államtitkári rangra emelt Tállai ezzel azt is elárulta, hogy a pénzügyi szakmához is legfeljebb annyi köze van, mint Németh Szilárdnak a jóízléshez. A Sztárklikk számításai szerint ugyanis, ha nem is óriási mértékben, de lenne lehetősége a kormánynak az üzemanyagokat terhelő adók csökkentésére.

Azok ugyanis alapjáraton két tételből tevődnek össze: a benzinre és a gázolajra rakott jövedéki adóból, valamint a minden termékre rakódó általános forgalmi adóból. Az általunk megkérdezett energiapiaci szakértő szerint ha a kormány csak az uniós átlagszintre mérsékelné a jövedéki adót, azonnal mintegy 10-10 forinttal csökkenne a benzin és a dízel ára literenként.

Arról nem beszélve - tette hozzá a gazdasági szakember -, hogy a Matolcsy György nevével fémjelzett forintgyengítés is „rendesen betett az üzemanyagáraknak”. Az erősebb forint nagyobb mozgásteret adna a kormány kezébe az energiahordozók áránál is – foglalta össze a lényeget.

Szerző: Kátai B. Zsolt