Több ezer tüntető diákkal megtelt a Deák tér

2018. február 24. 10:47

Ismét több ezer diák tüntetett Budapesten az oktatási rendszerváltásért. A Független Diákparlament által meghirdetett vonulásos demonstráción az ellenzéki pártok képviselői is megjelentek. A fiatalok bejelentették: új mozgalmat alapítanak és március 15-én ismét az utcára vonulnak.

Nemcsak diákok, sok idősebb ember is tüntetni érkezett. Ellenzéki politikusok is csatlakoztak.

Mi kimenekítettük a gyerekeinket az állami oktatási rendszerből. De ez nem lehet megoldás. Politikusként az a cél, hogy olyan iskolák legyenek, amit nem kell elkerülni, ha boldog gyerekkort akarunk - mondta Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője - HírTv-nek.

A diákok január közepén tüntettek először modern, diákközpontú, igazságos oktatást követelve. Mivel a szaktárca érdemben nem reagált a Független Diákparlament által adott határidőig, és a miniszterelnök sem állt le velük vitázni, ismét demonstrációt hirdettek.

Az oktatásban szemléletváltásra van szükség, XXI. századi oktatásra, amely ezekre a kihívásokra fel tudja készíteni a fiatalokat. Sajnos ez most nem így van. Mindehhez politikai, anyagi és szakmai megbecsülés is kell – véli a jobbikos Dúró Dóra.

A tüntetők a gyülekező után a Parlamenthez vonultak.

A Kossuth térre érve többezresre duzzadt a tömeg, szinte megtöltötték a Parlament előtti teret. A felszólalók azt követelték, hogy a diákok érdemben is beleszólhassanak az oktatási rendszerbe.

A Független Diákparlament bejelentette: Diák vagyok néven új mozgalmat indítanak. Március 12-re nyilvános vitára hívták a parlamenti frakciókat. A kormánypártokon kívül ezen valamennyi képviselőcsoport ott lesz. Március 15-re pedig újabb demonstrációt hirdettek: 5 órára az operaház elé várják a szimpatizánsokat, velük szolidáris szervezeteket.

Március 15-én délután 5-re az Operához várunk mindenkit, hogy együtt újra megmutassuk, hogy nem adjuk fel – jelentette be Rózsa Norbert szervező.

A tüntetés ismét a már megszokott, magasba emelt telefonnal világítva ért véget, miközben közösen elénekelték az Európai Unió himnuszát, az Örömódát.

Forrás: Hír TV / Sztárklikk