Tömegek kerültek utcára Magyarországon

2018. February. 14. 00:01

A legfontosabb mutatókon túl ritkán nézünk a munkaerő-piaci adatok mögé.

Azon kívül, hogy éppen mekkora a munkanélküliségi ráta, továbbá, hogy abba a közmunkásokat beleszámították-e vagy sem, kevés szó esik a munkaerőpiac egyéb adatairól – írja a Pénzcentrum. Pedig a számok mögött rengeteg mozgás található – jegyzik meg.

Mindezt egy ábrán szemléltették 2010 második negyedéve és 2017 harmadik negyedéve között a 15 és 74 év közöttieket figyelembe véve, az Eurostat adatai alapján. 

 

A fekete sáv azt mutatja, hogyan változott az adott negyedévben állásukat elvesztők száma.

A barna sáv azokat mutatja, akik a negyedév elején még munkavállalók voltak, a negyedév végén viszont már inaktívak lettek, tehát se nem dolgoztak, se nem kerestek munkát.

A zöld sáv az elhelyezkedőket mutatja, tehát azokat, akik munkanélküliből munkavállalóvá váltak.

A lila sáv azokat mutatja, akik a negyedév elején és végén is munkanélküliek voltak.

A sötét zöld azokat mutatja meg, akik a negyedév elején még álláskeresők voltak, a negyedév végére viszont már inaktívvá váltak.

A türkizkékek azokat jelzik, akik a negyedév elején inaktívak voltak, a negyedév végére viszont munkavállalókká váltak.

A pirosak pedig szintén inaktívként kezdték a negyedévet, a végére viszont már munkanélküliek, vagyis álláskeresők lettek.

Ebben, a hét és fél évet felölelő időszakban 1 millió 297 ezer állásvesztés, 1 millió 910 ezer elhelyezkedés és 3 millió 322 ezer reaktiváció történt. Az adatokkal kapcsolatban a Pénzcentrum megjegyzi, hogy abban egy adott személy többször is szerepelhet, ha például többször vált munkanélkülivé és többször is elhelyezkedett.

Forrás: Pénzcentrum