Tovább mogyorózzák Orbán Viktort

2018. május 16. 14:58

Tovább mogyorózzák Orbán Viktort, újabb európai parlamenti bizottságban marasztalták el Magyarországot a kormány politikája miatt.

Most a kulturális és oktatási bizottság javasolta, hogy folytassák le a 7-es cikkely szerinti eljárást Magyarországgal szemben, amely akár a szavazati jog elveszítéséhez is vezethet.

A Hír TV beszámolója szerint a bizottság három problémás területet: a felsőoktatást, a romák szegregációját, valamint a médiaviszonyokat nevezett meg.

A felsőoktatással kapcsolatban elsősorban a Közép-európai Egyetemet ellehetetlenítő lex CEU törvényről van szó az ajánlásban.

romák szegregációjával kapcsolatban megjegyzik, hogy az nemcsak az oktatásra van kihatással, hanem a romák későbbi integrációjára, például a munkaerőpiacon.

médiaviszonyokkal kapcsolatban felróják, hogy kormányközeli oligarchák kezébe kerültek a vidéki napilapok, vagy, hogy van olyan kormányközeli portál, amely feketelistát közöl újságírókról.

A jelentést nagy többséggel – 13 igen és 4 nem szavazattal, 8 tartózkodás mellett – fogadta el a bizottság.

Ezzel már négy európai parlamenti szakbizottság mondja azt, hogy meg kell indítani a 7-es cikkely szerinti eljárást Magyarországgal szemben. Ezeket a véleményeket a LIBE fogja összegezni júniusban, ahol szintén szavazásra bocsátják a jelentéseket. Az Európai Parlament plenáris ülése pedig szeptemberben dönt arról, hogy tovább megy-e az ügy.

Nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy megmondjuk, mindezekre Orbánék részéről nem érdemi válasz, hanem csak magyarázkodás fog érkezni, miszerint mindez azért van, mert nem akarunk migránsokat befogadni. Pedig sokkal többről van itt szó, mint amit egy habonyi tőmondattal el lehetne intézni.

Az uniós tagságunk és az ország jövője a tét.

Szerző: Márkus