Új magyar letelepedési programot hirdetett egy kínai üzletember

2018. május 16. 11:37

A Fidesz választási győzelme után alig két héttel, a Széchenyi-fürdő és Mátyás-templom fotóival illusztrálva jelent meg egy hirdetés az egyik legnagyobb kínai közösségi oldalon: új bevándorlási program indul Magyarországon.

Már hónapok óta rebesgették, hogy a tavaly leállított letelepedési kötvényprogram más formában visszatérhet, és ez a pár hete be is következett: a jelek szerint most magyar ingatlanok vásárlásához kötik azt, hogy valaki 5 évre tartózkodási engedélyt, később pedig letelepedési engedélyt kapjon - írja a Direkt36. 

A hongkongi LSP International közvetítő cég azt írja: a letelepedésikötvény-program lezárása óta ez „a legjobb ár-értékű arányú” program. A vállalkozás tulajdonosa Lian Wang kínai üzletember, aki részt vett a tavaly felfüggesztett kötvényprogramban is. Az új programot ingatlanbefektetési bevándorlásnak hívják, és 25 millió forintnyi ingatlanbefektetés és 50 ezer eurós (15,7 millió forintos) ügyintézési díj ellenében kínál magyarországi tartózkodási engedélyt. 

Az állítja: a jelentkezés pontos részleteiről szóló egyeztetések eredményei alapján a program működése garantált.

A Bevándorlási Hivatal azt állítja: nem áll kapcsolatban a programot reklámozó céggel, nem kötött megállapodást és nem vállalt garanciát. 

A Direkt36 több olyan, évtizedek óta külföldiek magyarországi bevándorlását intéző ügyvéddel is beszélt, akik már hónapok óta hallották, hogy valamilyen újabb program indul, de ők is megjegyezték, hogy szokatlan, hogy egy magáncég a hirdetésében garanciát vállalhat a Bevándorlási Hivatal jövőbeli, egyedi döntéseire. Ehhez nagyon jó információkkal kell rendelkezni.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ azt közölte a cikk megjelenése után:

A program egyszerűen hazugság, a szóban forgó cég ellen a Külügyminisztérium megteszi a szükséges lépéseket. Aki ingatlanvásárlásra hivatkozva ad be kérelmet, nem kap automatikusan sem tartózkodási, sem letelepedési engedélyt Magyarországon.

Forrás: Direkt36