Újabb egészségügyi közbeszerzést függesztettek fel

2017. október 12. 19:13

Újabb uniós forrásból finanszírozott egészségügyi közbeszerzést függesztett fel a Közbeszerzési Döntőbizottság a múlt héten, miután nehezen indokolható módon próbálták korlátozni a versenyt az ajánlattevők között - mondta csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján Hadházy Ákos.

Az LMP társelnöke arról beszélt, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) által kiírt pályázat résztvevőiknek 16 kórházba kellett volna hatféle laborgépet szállítaniuk, ám ez nehezen megvalósítható a potenciális pályázók számára: a laborgép fogalma nagyon tág, ezért nincs olyan gyártó, amelyik egyszerre gyártaná az összeset.

A politikus hasonlata szerint olyan ez, mintha egy közbeszerzést "közlekedési eszközökre" írna ki a kormány, de ebben egyszerre kérne ajánlatot személyautókra, teherautókra, repülőgépekre, kishajókra és villanymozdonyokra.

Az állam így azt kényszeríti ki, hogy az értékesítési láncba kapcsolódjon be egy ún. "csomagolócég", aminek csak az a feladata, hogy összevásárolja a gépeket, majd azokat a saját haszonkulcsával továbbadja.

Az Index azt írja: tendert több pályázó is megtámadta, a Közbeszerzési Döntőbizottság pedig helyt adott a versenykorlátozásról szóló aggályoknak, és felfüggesztette a kiírást.

Az ÁEEK az utóbbi időben egy másik, lélegeztetőgépeket érintő, gyanús ügyben is hasonlóan döntött. A parlament hétfői ülésén az LMP-s Hadházy Ákos kérdezte Orbán Viktort egy egészségügyi közbeszerzés túlárazás-gyanús körülményeiről, mire a miniszterelnök azzal vágott vissza, hogy Hadházy nyilván a külföldi cégnek lobbizik, és ő ennél korruptabb dolgot még nem látott a parlamentben, ezért vizsgálatot követel. Hadházy erre közölte: "Nem tehetek egyebet, kénytelen vagyok feljelenteni a miniszterelnököt, ő sem vádolhat senkit alaptalanul, márpedig engem korrupcióval vádolt."
Forrás: Index / Sztárklikk