Van képe ezt mondani Sólyom Lászlónak…

2018. március 14. 12:59

Sólyom László előadást tartott. Elmondta, azért szólal meg ritkán, mert úgy érzi, hogy egy "elnökviselt embernek" nem kell beleszólnia a napi ügyekbe. Szerinte “a Fidesz személyi döntéseken keresztül lerombolta az intézményeket. A politikai kinevezettek aszerint tevékenykednek, hogy a NER céljait szolgálják…” Ő csak tudja!

Hát ez gyönyörű! Van képe ezt mondani annak a volt köztársasági elnöknek, akit csak úgy sikerült a 3. fordulóban 3 szavazatnyi különbséggel “megválasztatnia” a Fidesznek, hogy az MSZP-SZDSZ koalícióból a szadeszosok nem voltak hajlandók megszavazni Szilit, inkább távolmaradtak a szavazástól.

Magyarán, ha a koalíciós partnerrel tartanak, akkor nem Sólyom a köztársasági elnök. Másképpen fogalmazva: a kisebbség szavazta meg őt nagyon nehezen köztársasági elnöknek. (Erre mondjon valaki még egy példát a parlamentarizmus történetében!) Orbán "szoros emberfogást" rendelt el: minden fideszes képviselőnek meg kellett mutatnia a szavazólapot egy másiknak. (Ennyi a titkos szavazásról!) A frakcióvezető-helyettesek engedélyét kellett megkapniuk, hogy bedobhassák az urnába kitöltött cetlijeiket. Már ez a demokrácia megcsúfolása volt.

Pedig Sólyom László meghatározó jelentőségű döntéseivel valójában a rendszerváltozás egyik őre és az alkotmányos játékszabályokat lefektető szervezet vezetőjeként lett ismert. Így emlékeznie kellett az egyik kulcsmondatra: “A köztársasági elnök kifejezi a nemzet egységét.”

A megválasztása után még rátett egy lapáttal: "Elégedett vagyok a szavazás végeredményével. Nem volt alkotmányellenes a választás. A pártok taktikái nem tartoznak rám". A folytatást ismerjük… De azért a mostani véleményét megismétlem: “a Fidesz személyi döntéseken keresztül lerombolta az intézményeket. A politikai kinevezettek aszerint tevékenykednek, hogy a NER céljait szolgálják…”

Szerző: Juszt László