Mire vagyunk elegek mi?

Bem tér, vasárnap délután. A tér tele, alig férünk el. Előttem fiatalok, piros pólóban. A hátukon a felirat: "Kis sértett járja be Európát." A pártzászlók mellett sok-sok európai és magyar zászló. Jobbra egy sereg lila momentumos lufi. Azt mondják, egy aláírásgyűjtő pulttal itt van Hadházy Ákos is. 

Az elején akadozik a hangosítás, -morgunk-, de a végére megjön a szónokok hangja. Talán az embereké is. Mellár Tamás, Homonnay Gergő, Iványi Gábor és a Sargentini jelentésre szavazó három párt elnökei beszélnek, a végén Ujhelyi István EP-képviselő (társaival ők kapták a legtöbb gyalázkodást és fenyegetést szerda óta) is megszólal. Karácsony: "Aki nem hisz az Európai Unióban, látogasson el egy katonai temetőbe." Tóth Bertalan folytatja a gondolatot. "A tét: béke vagy háború." Ami azt jelenti: Európa vagy Orbán. Gyurcsány: "a népnek kell kezébe vennie a sorsát", a parlament önmagában nem elég. A tér vidám és lelkes. De még nyitva a kérdés: és mire vagyunk elegek mi? A rendszer kritikusai, áldozatai, ellenzéki civiljei és pártjai. Iványi Gábor a színpadról azt mondja, Gandhi engedetlenségi mozgalmára utalva: "Egy csipet só is elegendő mérték." Úgy legyen. De akkor szóba se jöhetnek többé a sótlan politikai módszerek, a reménytelen rutin, a rendszerbe tagolódó ellenzékiség bánatos unalma. Hol az a politikai fűszer, amely új ízt ad tömegfogyasztásra alkalmatlan, ízetlen közéletünknek? Ide azzal a sótartóval!

2018. September. 17. 08:32

Orbán politikai háborúba kezd, most már szinte egész Európa ellen

Az őrület napjai jönnek. Az őrületé, de lesz benne rendszer.

Orbán többfajta stratégia között választhatott volna az Európai Parlament döntése után. Tehetne néhány látszatintézkedést, ahogy eddig az elmarasztalások után tette: hosszú tárgyalások, aztán tessék-lássék belepiszkálnak néhány törvénybe, de a lényeg marad. Vagy kiegyezhetne a néppárti frakcióval, a kedvükért békén hagyja a CEU-t, ami azért mégsem csorbítaná igazán a hatalmát, legfeljebb 5 percig a presztizsét. Vagy a mostani kínos megszégyenülésről elterelve a figyelmet, bedobhatna egy-két fedősztorit, gumicsontot, hányszor csinált már ilyet! De nem. Az első napok azt mutatják, eszelős politikai háborúba kezd, most már szinte egész Európa ellen. Pénteki rádiószózatában közli, hogy az Unió "brüsszeli zsoldosokkal" akarja lecserélni a határt őrző "fiainkat és lányainkat", hogy stikában becsempéssze a migránsokat. Ahhoz képest, hogy egy uniós határőrség felállítását két éve az EP-ben a Fidesz lelkesülten szavazta meg, és Orbán Viktor érdemeit harsogták mint ötletadóét. A habzó szájú szónoklatoknak se füle, se farka: ugyan miért akarná az Unió lopva Magyarországra ereszteni a menekülteket, amikor azok úgyis továbbfutnak az ő országaikba. Ha ők tudnak és akarnak több embernek menedéket adni, annyit hozhatnak közvetlenül pl. a török táborokból, amennyit akarnak. De kb. annyi teteje van értelmet keresni az egészben, mint egy "üsd, vágd, nem apád!" csatakiáltásban. És nincs is másról szó.. Az "üssük-vágjuk" stratégiának persze van politikai célja. A tavaszi EP-választás. A cél az, hogy Orbán valódi abszolut többséget, 50%-nál több listás szavazatot csikarjon ki halálra rémített népéből. Ez nemcsak itthoni pozícióját betonozná be, hanem hozzájárulna az Európai Parlament arányainak eltolódásához, amely így majd szépen ejthetné az eljárást.  Az őrületben tehát van valódi indulat, toporzékoló hiszti, de van számítás is. Minden arról szól majd: honvédő háború van, a nemzet léte forog kockán, mindenki ellenünk, egyedül vagyunk. "Egyedül vagyunk"- ez egyébként a világháborúban egy hírhedten szélsőséges lap címe volt. Helyben vagyunk.

2018. September. 16. 08:20

80 éve halt meg Karinthy Frigyes

Nem kellett volna: még csak 51 éves volt, és úgy tűnt, két éve sikeres műtéttel távolították el agydaganatát. Persze az operációt is megírta. Miért éppen a dokumentumregény műfaját hagyta volna ki, amikor írt egy csomó isteni humoreszket, számos novellát, három kötetnyi színdarabot, sci-fit, filozófiai meditációt és meglepően jó verseket is.

Ő fogalmazta meg -még csak sejtésként- a "hat lépés távolság" elméletét, amely szerint a világon mindenki mindenkivel kapcsolatba hozható ismerősök ismerőse láncolatán keresztül, legfeljebb hat lépésben. Aztán egy amerikai pszichológus kísérlettel, két magyar matematikus pedig elméletileg is igazolta. Némi elfogultsággal elmondhatjuk: ennyiben tőle származik az internet világhálójának és a fb-nak az alapötlete.  Szép, nem szép, de kamaszkoromban előbb olvastam tőle "Az emberke tragédiáját", mint Madáchtól az igazit. Vannak írók, (Erdős Renée, Szabolcska Mihály), akiknek az eredeti műveiből nemigen tudnék idézni, de Karinthy paródiáiból igen. Igaziból dühösnek kellene rá lennem, mert valaha rengeteg órámat vette el minden sikerélmény nélkül. Nem az olvasásra szánt időre gondolok: azt imádtam. De hosszasan próbáltam utánozni Kosztolányival játszott legendás nyelvi játékait, és az istennek sem sikerült a saját nevemmel utánuk csinálni azt a nyelvi intarziát, amivel ők szórakoztak, értelmes mondatba rejtve nevüket: "Magát egy égi KAR INTI, FRIGYE Sikerülni fog." "Itt rossz a KOSZT, Ó LÁNY, IDE ZSÖrtölődni jár csak az ember." Máig irigylem a nálam szerencsésebb nevűeket vagy élesebb elméjűeket. Nem idézném hosszabban Kosztolányi vaskosabb névjátékát, amelyben az amúgy finom tollú, érzékeny költő egy látszólag epekedő szerelmes verse sorainak kezdőbetűiből olvasható ki (bocsánat): "Nyald ki a seggem, Karinthy". Pacifista, támogatja az őszirózsás forradalmat, utálja a fasizmust, és -meg ne mondják Káslernek- lelkes híve a racionalizmusnak, a felvilágosodásnak, még újabb Enciklopédiát is akar írni. A világháború alatt született verse szól arról, milyen az, amikor egy rémes rendszer egyszer összeomlik: "A cirkusz összedől. Recsegve/ Feldűlnek a gerendaboltok./ A csürhe ájultan rikoltoz,/ Néró kartárs is nyugtalan.// "Cókmókját szedi, cihelődik,/ Kissé fakón pislog körül-/ Kartárs, a cirkusz összedűl" Csak az a baj, hogy a Néró kartársak általában nem olvasnak Karinthyt.

2018. August. 30. 07:56