A legjobb emberben is lakik egy morzsányi Bayer Zsolt

2018. május 22. 22:29

"Lélek, védekezz"- áll egy szép Radnóti-versben. Védekezni muszáj. Mert egyre jobban terjed az acsargás, a sistergő gyűlölet ragálya. Ez a rezsim legnehezebben helyrehozható kártétele. Terjed a ragály, hogy a politikai ellenfelet utálni kell, gondolatban megfosztani emberi mivoltától.

Mi meg olykor visszautálunk, tehetetlenségünkben csak így tudunk föléjük kerekedni. De nem föléjük kerekedünk, hanem melléjük és alájuk, ha éppen azt tesszük, amit elterveztek: részesei leszünk annak az öngerjesztő folyamatnak, ami az országból a legrosszabb indulatokat hozta ki.

Védekezni kell, védeni a maradék emberséget, a miénket legalább. Milyen alapon háborodnánk fel a gyűlöletpolitikán, rajtuk, ha magunk is a rabjaivá leszünk?

Már elért a fertőzés, ha Orbán Viktor kisunokájára sziszegünk, ő csak egy helyes kisbaba. Elért, ha orsósozzuk Orbánt, mert érdektelen a vélt származása, az a baj, amit csinál. Elért, ha Bősz Anettre női mivoltát gyalázó jelzőket aggatunk, mert politikusként lehet vele bajunk, de nem nőként.

Elért, ha Schmidt Mária szemén élcelődünk, mert ez hitványka és méltatlan elégtétel amiatt, amit a nézetei miatt érzünk. Elért, ha jogos haragunkban a szurikáta-effektus hatása alá kerülünk, és valamelyik hatalmasságot átkozva fizikai pusztulását kívánjuk.

A legjobb emberben is lakik egy morzsányi Bayer Zsolt. De ha szabadon engedjük, még rosszabb lesz az ország. lonesco Orrszarvú c. darabjában előbb csak egyetlen orrszarvú jelenik meg a városban, aztán egyre több, végül az emberek a többséghez illeszkedve elkezdik szépnek látni őket, és maguk is orrszarvúvá válnak.

Pedig az orrszarvú ronda. Ami szép, az Radnóti: "...egyszer béke lesz. Ó, tarts ki addig lélek, védekezz!".

Szerző: Lendvai Ildikó