Jelentős farokhosszabbítás tanúi lehetünk

2018. január 7. 10:02

Szomorúan vettem tudomásul, hogy a Fidesz leltárában én csak a káló része vagyok. A bekalkulált, leírható veszteségé, akinek még egy képeslapot sem küldenek a nyaralásból, nemhogy csekket. Pedig 1.500.000 borítékon áll ott a Lendvai név, csak nem a címzettnél, hanem a feladónál, mint Orbán Viktor címe a párt Lendvai utcai székházában.

Már csak a névazonosság miatt is 1.500.001-edikként igazán küldhettek volna egyet nekem is: Lendvaiból Lendvainak. Nem szép, hogy pont tőlem sajnálták a postaköltséget, aki azon kevesek közé tartozom, akik még egyetlen viccet sem sütöttek el az adománygyűjtésről.

(A legjobb ebben a műfajban Konok Péteré volt, az akció őt az abszolút arcátlanságról szóló régi poénra emlékeztette: egy illetlen fráter az ablakunk elé rondít, majd ráadásul. bekopog WC-papírért. A Fidesz, miután az országunkat telerondította Soros-plakátokkal, még hozzánk kopog be segítségért a további teendőihez.).

Tőlem persze távol áll ez a fanyalgás, sőt! Nemcsak támogatom az adománygyűjtés módszerét, hanem utánanéztem a tudományos alapoknak is. Ez pedig a "hosszú farok", a "long tail" elmélete, Chris Anderson amerikai közgazdász teóriája. Azt jelenti, hogy a kereskedelemben, de a gyűjtésben is nem a néhány nagy fogás, milliós vagy milliárdos tétel jelenti az igazi hasznot, hanem a sok kicsi.

Ezeket régebben hajlamosak voltak csak mellékes kiegészítésnek, toldaléknak, nyúlványnak tekinteni a lényegesebb elemekhez képest, de ha ez a "farok" elég hosszú, vagyis sokakat sikerült mozgósítani, akkor az mindennél többet hoz a konyhára. Pláne, ha valójában nem annyira a pénz, inkább minél többek politikai elkötelezése a cél. Hogy aztán a választáson "fussanak a pénzük után". Magyarul kissé félreérthetően hangzik, de nem gondolatok vagy szép társadalmi célok, hanem a "hosszú farok" lebeg a Fidesz szemhatárán.

Az első gyűjtésüknél, 2010-ben 41.000-en küldtek összesen 130 millió forintot, 2014-ben az összeg megháromszorozódott, Most jelentős farokhosszabbítás tanúi lehetünk: másfélmillió embernél tarhálnak. A "hosszú farok" országa leszünk...
Szerző: Lendvai Ildikó