Kövér László próbatétele

2018. January. 18. 10:25

Nem állítom, hogy Kövér László a kedvenceim közé tartozik. Az sem mondható, hogy érzelmeim viszonzatlanok volnának.

A házelnöknek nemigen van olyan megszólalása, gesztusa, eljárása, amellyel egyetértek. De azt soha nem vitattam, hogy Kövér a pártján belül -talán alapítói tekintélyénél fogva- megőrzött bizonyos szuverenitást, a pletykák szerint ő az egyetlen, aki olykor még Orbánnal is megengedi magának a vitát. Így volt ez eddig. De önállósága vagy annak mítosza látványosan foszladozni kezdett, amikor neki kellett nyájasan lapogatnia a tiszta kezű Farkas Flórián hátát, és együttműködési megállapodást aláírnia vele.

Igazi próbatétele azonban most következik. Párttársa, Németh Szilárd éppen most követi el a 28 év eddig legnagyobb törvénysértését a parlamentarizmus ellen: egy megválasztott, nemzetbiztonsági átvilágításon átesett országgyűlési képviselőt akar megakadályozni abban, hogy teljesítse képviselői feladatát, és részt vegyen annak a bizottságnak az ülésén, amelyben tagságát a parlament megszavazta.

Eszerint egy kormánypárti kiskirály felülírhatja a választók szavazatát, a parlament döntését: ő határozza meg, egy ellenzéki társa élhet-e jogaival.

Nehéz-Posony Mártontól tudhatjuk, hogy ezzel a BTK 310. §-a értelmében bűncselekményt követ el: "aki hivatalos személyt jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályoz, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő." Azt az embert, akinek feladata a Parlament törvényes működésének biztosítása, Kövér Lászlónak hívják. Hivatkozik is naponta a Ház megóvandó tekintélyére, amikor halomra bünteti az ellenzéki képviselőket.

Figyelem a híreket: várom, hogy megszólaljon. De semmi. Mintha megkukult volna. Még ha politikai ellenfélről van is szó, rossz nézni, ahogy egy gerinc a szemünk előtt válik cseppfolyóssá, egy megőrizni akart tekintély levegővé, egy ember szuverenitása semmivé. Kár.
Szerző: Lendvai Ildikó