Lassan a fél ország átesik a vak komondoron

2017. November. 19. 06:47

A kormány nincs túl jó véleménnyel a nőkről, és ezt időről időre bunkó megjegyzések formájában tudtukra is adja. Újabban úgy érezte, hogy ez az egyoldalú kommunikáció további bunkósításra szorul.

A feladatra legalkalmasabbnak Németh Szilárd alelnököt találták, aki debütálásként kifejtette gondolatait az isztambuli szerződésről. Élmény volt.

A szerződés ugyan nemcsak a nőkről szól, hanem a nők elleni erőszakon túl minden családon belüli erőszak ellen fellép, védve a mindkét nemű áldozatot, gyerekeket, öregeket is. Németh Szilárd azonban a nőkre fókuszál, hiszen ez az újabb feladata.

Nekik üzeni, hogy amíg ő és kormánya (meg a gyerek és a kutya) hatalmon vannak, addig ez az egyezmény nem lesz aláírva és punktum. (Rónai Egon hiába figyelmeztette, hogy a kormány speciel -több, mint 40 európai ország között- már aláírta, csak a hatálybalépéshez szükséges parlamenti ratifikációt szabotálja 3 éve.)

A Putyin-Erdogán-Orbán féle aranycsapat agya egy srófra jár. Erdogán egyik helyettese pár éve azt nehezményezte, hogy a nők nevetgélnek és telefonálgatnak az utcán. Másnapra tele szájjal nevető nők százezreivel telt meg a facebook. Putyin nemrégiben aláírta a törvényt, amely kiveszi a bűncselekmények sorából a családon belüli erőszakot. A Komszomolszkaja Pravda lelkesen idéz egy "kutatót", aki szerint a bántalmazott nők nagyobb arányban szülnek fiút, tehát voltaképpen örülniük kellene.

Értem én, persze. A két nem közti viszony mindig az általános társadalmi viszonyokat képezi le. Ahol erőpolitikát folytatnak, ott elnézőbbek a családi erőszakkal szemben. Ahol nem társadalmi partnerségben, hanem alá-fölérendeltségben gondolkodnak, ott a családon belül is ez a norma. Ahol a gyengébbnek véltet szabad bántani, ott szabad családon belül és kívül is.

Lassan a fél ország átesik a vak komondoron. És nemcsak a nők...
Szerző: Lendvai Ildikó