Nincs és ne is legyen egymillió rasszista

2018. május 13. 12:00

Nem, nincs rendben.Tudok számolni, tudom, hogy ebben a választási szisztémában széles ellenzéki együttműködés kell, és értem az egymásra találás vágyát. De akkor sincs rendben a sajtót bejárt kép sugallata a tüntetéseken egy rúdon lengetett árpádsávos, magyar és európai zászlóról.

A MIÉP és a Jobbik kezdeti rendezvényein azért választották ki a két tucat történelmi zászló közül éppen az árpádsávost, mert ezt használták a hungaristák. Kicsit eltért a csíkok száma, de mint erre az érvre a nyilasok egy áldozatának fia mondta: "anyámnak nem volt ideje számolgatni a csíkokat a Duna-parton".

Ezt a zászlót választották, nem a Rákóczi-félét, nem az 1848-ast, nem a lukas 56-ost, amelyek elég kézenfekvőek lettek volna. Ez a jelkép és amit jelképez, úgy viszonylik az európai zászlóhoz, mint tűz a vízhez, de a magyarhoz is, mert az a nemzet egységét fejezi ki, a hungarista pedig az erőszakos szétszakítását.

Ezt persze valószínűleg számos jobbikos tüntető srác nem tudja, de akkor az eufória helyett el kell mesélni nekik. Ha nem is a zászló történetét, de azt mindenképpen, hogy éppen egy megkülönböztetés-mentes, mindenki méltóságát és jogait tisztelő másik rendszerért demonstrálunk.

Mert a zászló nincs rendben (nem véletlenül nem használta az utóbbi időben a mérséklődni akaró Vona sem), de az rendben van, ha a Jobbik felé tévedtek most bekapcsolódnak a demokratikus akciókba. Nagyon jó, ha a korábbi szélsőséges eszmék helyett most erre lesznek fogékonyak.

Még nem tudjuk, pártjuk milyen utat választ: azért a mostani tisztújításnak az eredménye nagyon szoros, a társaság egyik fele a néppártosodás helyett vissza akart térni a szélekre. És azt sem tudjuk, hogy a másik fele által megválasztott Sneiderék mit fognak valójában tenni.

Jobb lenne az országnak, ha valóban középre húzódnának. De akárhogy lesz, nekünk a jobb sorsra érdemes választóikkal van dolgunk. Mert nincs és ne is legyen egymillió rasszista.

Ha az egymillióból a jó érzésűek velünk együtt fellépnek a tekintélyelvű hatalom ellen, akkor ők nem ellenfeleink. De amit az árpádsávos zászló hirdet, az továbbra is ellenfelünk. És ezt illik képviselni az előtt is, aki lengeti.

Szerző: Lendvai Ildikó