Orbán be akarja léptetni Pecinát a sajtókamarába

2018. February. 04. 06:01

Sokan találgatták, miért utazott a miniszterelnök a hivatalos tárgyalások előtt egy nappal Bécsbe, külön azért, hogy Pecinával, a sikkasztásért és hűtlen kezelésért 22 hónap felfüggesztett börtönre ítélt médiavállalkozóval találkozzon. (Azért csak felfüggesztettet kapott, mert a vizsgálat során hajlandó volt "együttműködni a hatósággal", és feldobni a társait. Orbán helyében azért meggondolnám, érdemes-e vele közösködni.)

Van, aki egyszerűen arra tippel, Pecina valamilyen formában behajtja a kormány tartozását azért a szívességért, hogy magára vállalta a Népszabadság likvidálását, percekkel azelőtt, hogy eladta volna sajtóbirodalmát Mészáros Lőrincnek, akinek így már nem kellett a kínos feladattal foglalkoznia.

Mások szerint a kormányoldal a bevált partnert -aki valamire készülve nyáron jó sok pénzt utalt magyarországi cégcsoportjához- ismét fel akarja használni, hogy a még meg nem hódított internetes sajtóból is újabb falatokat harapjon ki.

Össze-vissza beszélnek, az igazságra t.i. én jöttem rá. Orbán be akarja léptetni Pecinát a tervezett sajtókamarába. Istenem, legfeljebb nem írják majd elő a büntetlen előéletet. Az egykori mintában, az 1938-as zsidótörvénnyel életre hívott sajtókamarában sem ez volt fő szempont. Akkor a zsidó újságírókat akarták kiűzni a szakmából, de ezzel együtt feladat volt "az újságírás és lapkiadás körében a nemzeti szellem és keresztény erkölcs követelményeinek érvényre juttatása", ennek szellemében az újságírók "kötelességei teljesítésének ellenőrzése, felettük fegyelmi hatóság gyakorlása."

Mindezt persze a szakma tekintélye és az olvasóközönség kedvéért, hiszen "a nagy tömegeknek sem elegendő ideje, sem kellő hangulati nyugalma nincs arra, hogy a sajtó tudósításait kellőképpen megbírálja, mérlegelje".

Ki mondhatja, hogy mi, a mai újságolvasók nem éppen ilyen alkalmatlanok vagyunk az önálló ítélkezésre?

Vezetőinknek most is meg kell óvniuk minket felelőtlen és kamarátlan újságírók fecsegésétől. Ezért kell ismét sajtókamara.

Annyira örülök, hogy az 1938-as törvényben emlegetett "hangulati nyugalmamnak" ismét ekkora szolgálatot tettek.
Szerző: Lendvai Ildikó