Össznemzeti kutyapóráz

2017. December. 31. 10:06

Négy országot is tudok, ahol létezik "boldogságügyi miniszter". Igaz, egyik sem európai, ami ismét csak Orbán Viktor igazát bizonyítja: az Európai Unión kívül is van élet. Arra az esetre, ha esetleg nálunk is létrehoznának ilyen posztot, előre szólok: rám ne számítsanak! Nem vállalom.

A magyarokat szinte lehetetlen boldoggá tenni. Még azt is nehéz eltalálni, ki milyen ajándéknak örülne. Kósa Lajos 82 éves mamája valószínűleg egy szép sálat vagy egy jó könyvet szeretett volna karácsonyra, erre tessék, hát nem egy egész sertéshízlaldát kapott?! Még ki sem lehet cserélni.

Mészáros Lőrinc egyszer gyanútlanul megemlítette a barátjának, mennyire szeretett gyerekkorában kisvonattal játszani, és azóta folyton újabb meg újabb vasútfelújítási megbízásokat adnak neki, most karácsonykor egy négymilliárdost, pedig már semmi kedve hozzá.

Ünnep előtt örömszerzési célból a kormány lázas sebességgel osztott ki 220 milliárdot (ez csak afféle maradék, morzsaparti a barátoknak egész évben jutó zsíros falatok után), legtöbbet a miniszterelnök felekezete és a miniszterelnök kedvenc sportága kapott, de jutott 2,2 milliárd "termálvizes lórehabilitációs központra" is. Hadd örüljenek legalább a lovak, ha már az emberek ilyen hálátlanok.

Talán azért nincs nálunk külön boldogságügyi miniszter, mert az egész kormány ezen fáradozik. Annyi mosolyt csiholnak, mint a gyerekeknek a bohócdoktorok. Ott serénykedik a bohócbrigádban Pöttyöspopsi, Kupaklajcsi, Helikopter Tóni, Udvari Vadász, Irgum-Burgum-Harrach-Barrach, meg a többiek.

Bűvésztrükköket is tudnak, úgy eltüntetnek bármit akár a zsebedből is, hogy csak kapkodod a fejed.

Nem véletlen, hogy nálunk még a vizes VB kabalaállatát is boldognak tervezték, ha emlékeznek, ő lett volna Bol-dog, a világ legrandább kutyája. De ez a fanyalgó ország azt is elutálta. Pedig a Google-on olvasható, hogy -talán a VB-től megihletve-, máig árulnak "bol-dog kutyanyakörvet és pórázt" is. Kapható "kiképző kutyanyakörv" is, egy kis áram van belevezetve. A reklámja szerint ezzel "olyan ügyes, engedelmes, ugyanakkor boldog kutyákat nevelhetnek, akik farkcsóválva, fenntartások nélkül szót fogadnak". Ez az! Ez kellene a mi boldogságunkhoz is, nem miniszter. Össznemzeti kutyapóráz. Ugyanott szájkosár is beszerezhető...
Szerző: Lendvai Ildikó