Semjén tönkretette a produkciót

2018. március 11. 06:14

Nincs mese: elérkeztünk a kampány elnémethszilárdosodó korszakába. Ez azt jelenti, hogy mostantól minden kormánytagnak úgy kell viselkednie, ahogy szerintük "a nép egyszerű gyermeke" teszi.

Az már önmagában sértő, hogy azt feltételezik, a "nép" tahó és ostoba, értelmes beszéd helyett a vaskos kiszólásokat díjazza, egy kis magyarkodással leöntve bármit elfogyaszt. Ezért a kampányfinisben minden fideszes politikusnak el kell játszania: ugyanúgy gondolkodik, érez, eszik-iszik, mint az (általuk elképzelt) átlagember.

A sugallat világos: ha őket választjuk, szinte magunkat választjuk, míg az ellenzék nemcsak nemzetidegen, hanem népidegen is. Németh Szilárdot eleve erre tartják, de most muszáj népfit alakítania azoknak is, akik eddig inkább eleganciában utaztak. Lázárra most úgyis pikkel a miniszterelnök: büntetésül muszáj volt kiutaznia a bécsi külvárosba hülyeségeket beszélni, sőt: itthon eljátszania, hogy akár az utcán is könnyítene magán.

A népiesedés kísérletének már többször nekiugrottak. 2011-ben meghirdették, hogy mostantól "munkaalapú társadalomban" élünk, a jövő a dolgozóké. Csakhogy ezt kipukkasztották a vagyonbevallások a nyilván nem egy élet munkájából összespórolt, rugalmasan táguló villákkal.

De kifulladt a 2015-.ben elkezdett "keményen dolgozó kisember"-szöveg is: jött Rogán helikoptere, Mészáros havonta duplázódó vagyona - nesze neked kisember.

Maga a miniszterelnök is bedobta magát: külsőt változtatott (azt mondják, Habony tanácsára), a korábbi jól szabott öltöny-mellény helyett gyakrabban láttuk kockás ingben kolbászt tölteni, kigombolt nyakkal, nyakkendő nélkül családokat látogatni, neonzöld ingben politikai pikniken kvaterkázni. Mintha a cimboránk lenne. De most meg Semjén tette tönkre a produkciót. Azért helikopterrel rénszarvasra vadászni mégsem nevezhető általános népi szórakozásnak..

Már látom, Orbánnak muszáj lesz újra egy kis szotyolázással egyenlítenie. Jöhet megint "A fehérvári huszárok", a házipálinkával koccintgatás. Csak most ne vőm urammal, ha szabad kérnem..

Szerző: Lendvai Ildikó