Tanuld meg: egyedül vagy!

2017. November. 27. 07:06

Mondják, fejétől bűzlik a hal. De ez fordítva is igaz:a haltól bűzlik a feje. A szervezet egészének működése hat ki az "agyra", a szellemi központra, adott esetben az oktatásra. Amilyen a társadalom, olyan az iskola. Pláne, ha a kormányzás ugyanazon modell szerint irányítja mind a kettőt.

Az elhíresült PISA vizsgálatok, amelyben a különböző országok 15 éveseinek készségeit mérik, ezt dörgölik folyton az orrunk alá. Régi baj, hogy nálunk az iskola nem csökkenti, hanem tovább örökíti, sőt növeli a társadalmi különbségeket. Régi baj, de az utóbbi években a helyzet ebben és másban is látványosan romlott.

Miközben gyerekeink nyögnek a nehéz iskolatáska és a rengeteg óra terhe alatt, a sok bebiflázott anyag gyakorlati alkalmazásában, problémamegoldásban a béka feneke alá csúsztak.

Most kiderült, különösen a közös, csoportos munkát, együttműködést kívánó feladatokban vagyunk a sereghajtók között. Nem csoda.

Mindenhol azt látják, a szolidaritás, az egymás segítése, a másikra és a világra való nyitottság gyanús.

Hívj rendőrt az idegenre. Kerüld ki a bajban lévőt. Rámpát a gyerekkocsit toló szülőknek, akadálymentesítést a metróban a mozgáskorlátozottaknak? Ugyan már. Te meg ne szólj érte, ne szólj bele, ne nyüzsögj civil szervezetekben. Fizess helypénzt, ha ételosztással segítenél.

Tényleg, hol a csudában tanulnák meg a gyerekeink a csapatmunkát, a közösségi összeműködést? Csak az istenért, nehogy a nyakukba sózzanak még heti 2-3 óra "csoportos problémamegoldás" tantárgyat, ahol persze elméleti kérdésekre kell majd szigorúan egyénileg, egyenként felelniük! Súgdolózni, a másik eredményeit ellesni, tanácsot kérni persze tilos, az puskázásnak számít.

Tanuld meg: egyedül vagy!
Szerző: Lendvai Ildikó