Testi fenyítés a te érdekedben

2018. január 11. 09:37

Hát ilyen nincs. Illetve van. Nálunk. Decemberben lehetett olvasni (pl. Ceglédi Zoltán jegyzetét a hvg.hu-ban) a Vajna-TV egy műsoráról, amelyben a gyerekverést megengedhetőnek tartották. Na persze csak "alkalmilag", "indokolt esetben".

A műsort feljelentették a Médiatanácsnál. És most szó szerinti idézet következik. A panaszt a Tanács azzal utasította el, hogy "a szakértő nem testi fenyítésről, hanem a gyermek érdekében alkalmazható fizikai ráhatásról beszélt, hiszen hangsúlyozta, hogy a szülő erőteljesebb mozdulata fizikai fájdalmat nem okozhat, célja kizárólag a figyelmeztetés lehet, és csak a gyermek érdekében történhet."

Ha ezt a főhatóságok ilyen üdvözítő módszernek tartják, akkor nem értem, miért csak a gyerekeknél lehet alkalmazni?

Próbáljuk behelyettesíteni a "gyermek" szót bármely más, szintén rendre szoktatandó egyeddel. Írjuk be helyette mondjuk a "civil szervezet", "ellenzék", "menekült" vagy "Soros" szavakat.

Nyilván esetükben sem testi fenyítésről kell beszélni, kerüljük a csúnya szavakat, de "a civil (ellenzéki, menekült, Soros) érdekében alkalmazható fizikai ráhatás", az jöhet. Hiszen ennek az "erőteljesebb mozdulatnak" a célja "kizárólag a figyelmeztetés", "és csak a civil (ellenzéki, menekült, Soros) érdekében történik".

Semmi liberális hiszti, hiszen ez is csak "alkalmilag", "indokolt esetben" történhet... Elvégre jogállam van, vagy mi.
Szerző: Lendvai Ildikó