Asel

2018. January. 09. 07:32

Minden ember szabadnak születik és egyenlő méltósága és joga van. A bizalom és az összetartás nagyobb, mint a gyűlölet és a felbujtás. Isten hozott, kedves Asel! - ezeket a sorokat Alexander Van der Bellen, osztrák kancellár jegyezte, mégpedig annak kapcsán, hogy Bécs idei első újszülöttjét elképesztő gyűlölethullám fogadta a közösségi oldalakon.

A csecsemő Asel Tamga néven jött a világra és persze egy bevándorló házaspár gyermeke. A bécsi római katolikus szeretetszolgálat munkatársa pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyűlöletnek valami egészen új formája jelent meg a Facebookon, és a New York Timesnak nyilatkozva arra kérte az osztrákokat, hogy köszöntsék az újszülöttet, valamint a fejkendőt viselő édesanyját. Azóta ezt tízezrek megtették, bizonyítva ezzel, hogy Ausztria népére azért nem az idegengyűlölet a jellemző.

Cegléden egy arab turistacsoportot néztek migránsnak. Többen is a hatóságok közbenjárását kérték, egy nő például - a Magyar Nemzet tudósítása szerint - a következőket mondta: "Rémisztő volt! Kérem, a migránsveszély miatt és főleg a nőkre tekintettel hívják fel a ceglédi emberek figyelmét, hogy ne járkáljanak egyedül az utcán, mert már itt sem biztonságos".

Emlékezzünk: tavaly novemberben Perbálon néztek arab egyetemistákat migránsnak, és rendőrt hívtak rájuk. A két esettel kapcsolatban egyáltalán nem azt akarjuk állítani, hogy a magyar rasszistább nép az osztráknál, feltehetően - lásd az újszülöttre hulló gyűlölethullámot - ugyanannyi az idegenellenes, mint nálunk. Inkább a hivatalos, vagy még inkább hivatásos politikusok megnyilvánulásában mutatkozik meg a különbség. Míg az osztrák köztársasági elnök a humánum nevében adott ki nyilatkozatot, addig a Fidesz-frakció szóvivője lényegében egyetértett a ceglédi aggódókkal.

Azt mondta ugyanis, hogy ezek az emberek csak a biztonságukat féltik, és a biztonságra való törekvés nagyon is helyes. Tette mindezt búgó, behízelkedő hangon, de rendkívül hamisan. És amikor ezek a szavak elhagyták a száját, nem volt egyetlen ember, aki felemelte volna a kezét: eddig és ne tovább. Persze, tudom, hogy a Fidesz kampányának a középpontjában a gyűlölködés végletekig való fokozása áll, de talán mégiscsak kell lennie olyan pontnak, amikor visszafogottságra, emberségre int mindenkit. De, úgy látszik, a kormánypártnál nincs ilyen pont.

Szegény Asel, hálás lehet, hogy nem Magyarországon született...
Szerző: Németh Péter