Gödörben

2017. november 21. 07:03

Akár jelképesnek is tekinthetjük annak a rendezvénynek a helyszínét, amelyet a Közös Ország Mozgalom szervezett, és amelyet választási nagygyűlésnek neveztek el, hogy a felnőtt magyar lakosság megfelelő ajánlatokat kapjon a demokratikus ellenzék pártjaitól. A Gödörnek nevezett helyszín arra lett volna hivatott, hogy végre a felszínre kerüljenek ezek a pártok, végre legyen pozitív üzenetük is a szavazók számára.

Ma már, sajnos, nyugodtan kijelenthetjük: ez nem sikerült, de talán nem is sikerülhetett. Az LMP és a Momentum hű maradt eddigi viselkedéséhez, eleve távol tartotta magát a többiektől, a jelenlévők viszont, bár szinte mindannyian megfogalmazták az együttműködés kényszerét, mégis úgy jöttek ki a Gödörből, mintha nem találták volna meg a felfelé vezető utat.

Maradt tehát, mi volt: a teljes tanácstalanság. És persze nem volna ezzel a baj, ha egyébként a megállapodás halasztása semmiféle negatív hatással nem lenn a választókra, de ennek épp az ellenkezője igaz: egyre nagyobb az elkeseredés.

Lépten nyomon azt tapasztalom: egymástól kérdezik az emberek, hogy vajon lesz-e egyáltalán, akire leadhatják a voksukat. Mert a mostani kínálat nem megfelelő, ha ugyanis minden párt egyet akar - a Fidesz leváltását -, és mégsem tudnak egy lépéssel sem közelebb kerül ni egymáshoz, akkor vajon hogyan kormányoznának?

De, mostanság, még ez a kédésfelvetés is túl optimistának tűnik: a halvány jele sincs annak, hogy csorbulna a Fidesz magabiztossága. Márpedig minél közelebb kerülünk 2018 áprilisához, annál kevesebb lesz a remény, hogy itt lehetséges volna bármilyen változás. Illetve, lesz itt változás, csakhogy az, amit a Fidesz eltervez.

Az önkormányzatok felszámolását, a maradék független sajtó ellehetetlenítését, a saját oligarchák még gazdagabbá tételét, és persze az ellenzék maradványainak eltakarítását. Mert egy pillanatig se felejtsük el Orbán Viktor szavait: szerinte az országban ellenzék leváltó hangulat van. És tényleg, mintha az ellenzék is arra játszana, hogy ottmaradjon, ahol volt: a gödörben.
Szerző: Németh Péter