Ifjú? Demokraták?

2018. January. 16. 07:45

Furcsa magyarázatot ad Kovács Zoltán kormányszóvivő, a Financial Times által készített összeállításban arra, hogy miért nem politizálhat szerinte Soros György. Persze nem először hallom fideszes politikustól azt a magyarázatot, amelyet mindjárt az olvasó elé tárok, de azt sem mondhatom, hogy valami régi szólam felidézése.

Illetve dehogynem , csak azok, akik ilyen nézeteket vallottak, még a pártállam potentátjai voltak, azokban az időkben politizáltak, tudják amit ma még diktatúrának nevezünk, finomítottabb nevén pártállamnak.

Szóval, Kovács Zoltán azt mondja, hogy Soros Györgynek és a magyar kormánynak különbözik a demokrácia felfogása, amikor úgy véli, hogy a politizálás nem tartozik a civilekre, a civil szervezetekre. Már pedig Soros György maga is civil és az általa pénzelt szervezetek is civilek.

Gondoljuk csak végig a szóvivő szavait mit is jelentenek ezek. Milyen megfontolás alapján tartja, demokratikus felfogásnak azt hogy a politika a civil társadalom számára tiltott terület, oda csak a professzionálisak léphetnek be. Vajon mitől kap valaki olyan passzust, amely az ő profizmusát igazolja.

Kovács Zoltán mitől az, hiszen valamikor maga is civil volt, vagy fél civil, azokban az időkben amikor még Soros György támogatását élvezte. Attól lett ő hivatásos politikus és mint ilyen kötelezően elfogadandó véleménnyel rendelkező , hogy Orbán Viktor maga mellé hívta? És mitől lett az, maga Orbán Viktor?

Repüljünk egy picit vissza az időkben, igen azokhoz a pártállami napokhoz, amikor a ma miniszterelnöke még civilként üldögélt az egyetem padjain és mit tesz Isten, politizált. Mit szólt volna az a nyolcvanas évekbeli fiatalember ahhoz , ha az akkori Kovács Zoltán megtiltja neki a politizálást, azzal a magyarázattal, hogy civilként neki csak a hallgatáshoz van joga. Az az Orbán Viktor lendületes támadást indított volna és tette volna éppen abból a megfontolásból, hogy akkoriban már szabad volt a véleménynyilvánítás, legalábbis olyan mértékben szabad, hogy már nem merték szankcionálni. Beszélni róla végképp nem mert senki: a szabadság levegője már beáramlott Magyarországra.

Ezt a levegőt akarja most a jelek szerint kifújni az országból a mai kormányzat, vagy nevezzük őket a régi nevükön : fiatal demokraták.

Hova tűnt az ifjúság, hová tűntek a demokraták?
Szerző: Németh Péter