Meetoo

2017. November. 07. 06:25

Gyorsan tisztázok egy esetleges félreértést: engem senki nem zaklatott szexuálisan, sem nő - sajnos - sem férfi - örömömre -, mindazonáltal mélyen egyetértek azzal a világméretű mozgalommal, ami a Weinstein-ügy kapcsán kirobbant és ma is hullámzik, földrészeken át. Még akkor is egyetértek, ha a jelenség egyeseknek arra ad apropót, hogy felhívják magukra a figyelmet; miért lenne ez pont másként?

Amiről viszont most szólnék, annak semmi köze az erotikához, a szexuális zaklatásokhoz, de bizony van köze a hatalomhoz és a hatalommal való visszaéléshez. És: amellyel szemben egyelőre semmilyen védekező mechanizmus nem alakult ki, sőt egyre erőteljesebbé válik, egyre inkább maga alá akar gyűrni mindenkit és ugyan világjelenség, de egyre dominánsabbá válik Magyarországon.

A politikai zaklatásra gondolok, amellyel nap, mint nap szembesülünk és egyelőre tehetetlenek vagyunk vele szemben. Nem zárhatjuk el a postaládánkat, hogy oda ne dobáljanak bele nemzeti konzultációnak nevezett zaklatásokat, nem csukhatjuk be a szemünket, hogy ne lássuk azt az óriásplakát erdőt, amellyel megpróbálják elhomályosítani a látásunkat, sőt egyenesen vakká tenni, nem foghatjuk be a fülünket, hogy ne halljuk a bennünket hergelő szólamokat.

Nevezhetjük persze ezt egyszerű manipulációnak is, de azt gondolom: ez a szó messze nem fejezi ki azt az erőszakos nyomásgyakorlást, amely a hatalom részéről nehezedik ránk, és amelyre egyébként a mi közös pénzünkből fordítanak milliárdokat.

Vajon milyen mozgalmat lehetne ezzel szemben indítani? Milyen táblácskát kellene magunk elé tartani - a meetoo-hoz hasonlót? Olyat, amely mellett szerte a világon kiállnának; hogy elég lenne egyetlen ilyen szócska, kifejezni mindazt, amit a politikai zaklatókkal szemben érzünk és, amely cselekvésre is ösztönös.

Higgyék el, legalább olyan fontos lenne, mint a meetoo akció. Főként mert mindannyiunkat érint.
Weetoo.
Szerző: Németh Péter