Mi maradunk

2017. October. 31. 06:53

Nem érzi jól magát ebben az országban, mondja egy most megjelent interjúban Paul Lendvai, író újságíró.

Pedig nem tölt sok időt Magyarországon, és amikor itt van, akkor is körbeveszik, akik kedvelik és szeretik őt, és akiket ő is szeret.

Mégis: a politikai érzékenységén túl a magyarságát is zavarja, amit itt tapasztal és főként az, amiről szintén beszél: ma már bárhol Nyugat-Európában szinte kizárólag negatív kontextusban kerül szóba az ország és főként annak vezetője, Orbán Viktor.

"Nevetséges kampányokat folytat Brüsszel és Soros György ellen" - teszi hozzá az Ausztriában élő publicista, aki immár ötödik, ismételten bővített kiadását jegyezte a Magyarok című, most kiadott könyvének.

Lehet mondani: aki ennyit ír Magyarországról, ugyancsak ismeri a politikai élet rezdüléseit, látja a folyamatokat, tudja, hogy ki honnan indult és talán azt is, hogy hova tart. De vajon tényleg hova tart maga az ország? Azt látjuk mindannyian, hogy a miniszterelnök populizmusa egyre erősebb, vezetési stílusa egyre kíméletlenebb, de igaza van Lendvainak: rafináltabb, mint Putyin, jobban ügyel a demokratikus látszatokra.

Most még. És később? Elmondhatjuk-e ezt, akár egy hónap múlva is, amikor - ahogy hírlik - szinte vendettát hirdetett a civilszervezetek ellen. Nem elég az eddigi megszorítás, a megbélyegzése azoknak, akiket külföldről támogatnak, és amely szervezetek, amúgy, elengedhetetlen részei a kormányzati kontrollnak, legalább is egy valódi demokráciában, most még azt is rájuk akarják bizonyítani: részesei a Soros-tervnek - ami ugye nem is létezik -, mi több aktív szereplői voltak a magyar-szerb határon történt atrocitásoknak, egyenesen szervezői voltak a terroristákkal együtt érkező migránsok ország ellenes megmozdulásának.

Rejtélyes és misztikus, meg persze ellenőrizhetetlen titkosszolgálati jelentésekre hivatkoznak, amelyek pedig megágyazhatnak további rágalmaknak, és eljuttathatják e szervezetek szereplőinek megbélyegzését, büntethetőségét, netán a végső verdiktig: a hazaárulás vádjáig.

Ne csodálkozzunk hát, hogy a messziről jött ember is rosszul érzi magát ebben az országban, neki persze azért annyi öröme lehet, hogy csak időnként jön a közelébe mindannak, ami itt történik. Azért van egy rossz hírem Orbán számára is: mi maradunk...
Szerző: Németh Péter