Ennyi milliót ér a gyorskorcsolyázók aranya

2018. február 24. 18:17

Csütörtökön zárult a rövidpályás gyorskorcsolyázók versenye a phjongcshangi téli olimpián. A Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba összeállítású négyes megszerezte Magyarország történetének első téli olimpiai aranyérmét.

Csütörtökön Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba összeállítású négyes megszerezte Magyarország történetének első téli olimpiai aranyérmét a rövidpályás gyorskorcsolyázók 5000 méteres férfi váltóversenyében a phjongcshangi játékokon.

38 éve nem szereztek érmet magyar sportolók a téli olimpián, legutóbb 1980-ban Regőczy Krisztina, Sallay András jégtáncpáros végzett másodikként, ezzel ezüst érmet szerezve.

Ha megnézzük, hogy a történelem során hány érmet szereztek eddig összesen a magyarok a téli olimpipai játékokon, akkor egy arany-, két ezüst- és négy bronzérmünk van.

A mostani érem amellett, hogy óriási eredmény, és hatalmas büszkeség, anyagilag is sokat jelent a magyar sportolóknak. Az egyes kimagasló sporteredmények állami jutalmáról szóló 200/2013. (VI. 13.) Kormányrendelet szabályozza ugyanis, mennyi pénzjutalomban részesülnek a díjnyertes versenyzők a nyári és téli olimpiai játékokon – nézett utána a Pénzcentrum.

A lap szerint akik egyéni sportágak 3-8 fős csapatversenyszámában indulnak, és aranyérmet szereznek, nettó 28 millió forintot kapnak fejenként.

Liu Shaolin Sándor emellett 10 millió forintos jutalomban részesül, hiszen ötödik lett az 1500-as rövidpályás gyorskorcsolya döntőjében, és ötödik lett az olimpia rövid pályás gyorskorcsolya 500 méteres számában is, ez utóbbi szintén 10 millió forintos pénzjutalmat jelent számára. Jászapáti Petra peidg hatodik lett szombaton a rövid pályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres versenyében, ez a helyezés 8 millió forintos pénzjutalommal jár.

A Jászapáti Petra, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca női váltó rövid pályás gyorskorcsolyában negyedik helyen végzett a téli olimpián, ők fejenként 12 millió forintos pénzjutalomban részesülnek.

Forrás: Pénzcentrum