Erre képes a gránátalma

2017. március 19. 15:45

Finom, egészséges és valóságos szépségbomba: a gránátalma csodákra képes.

Régebben csak egy-egy külföldi út után leptek meg vele ismerősök, ma már a szupermarketek standjain is találkozni az egzotikus gyümölccsel. Superfoodnak, vagyis szuperhatalommal rendelkező élelmiszernek tartják, nemhiába. Segít a bőr fiatalságának megőrzésében, tele van antioxidánssal, K- és C-vitaminnal, rézzel, cinkkel, vassal, káliummal - írja az Ötvenentúl.

A gránátalmaszüret januárban véget ért, úgyhogy addig fogyaszd, amíg lehet. Megakadályozza a bőr idő előtti öregedését, finomítja a meglévő ráncokat, simává, ragyogóvá teszi a bőrt.

Íme, néhány további csoda, amire képes:

1. Hidratálja a száraz bőrt

A zöld teával összehasonlítva a gránátalmalé jobban hidratálja a száraz, fakó bőrt. A gránátalmaolaj remekül regenerálja a bőr legfelső rétegeit, és mennyei illata van. A durva tapintású bőrt egy éjszaka alatt megpuhítja.

2. Csökkenti az aknés gyulladásokat

Az antioxidánsok rögtön harcba szállnak a pattanásokat okozó baktériumokkal, és gyorsan eltüntetik a vörös duzzanatokat.

3. Véd a nap és a környezet káros hatásaitól

Az egészséget károsító UV sugarak és a szennyesedés hatása a bőrön is meglátszik. Sokkal gyorsabban ráncosodik, pigmentfoltok jelennek meg rajta, könnyebben leég. A gránátalmában található antioxidánsok (polifenolok) védik a sejteket az oxidatív stressztől.

4. Serkenti a kollagéntermelést

A bőr idővel megereszkedik, elveszíti rugalmasságát. A gránátalmának magas az ellagic sav tartalma: ez az antioxidáns gátolja a kollagén lebomlását. Gondolj egy párnára, amely az idő múlásával ellaposodik: ez történik a bőrrel is, amikor már nem termel kollagént és elasztint. A gránátalma "felpumpálja" a bőrt, növeli a vérkeringését, és serkenti a kollagéntermelő sejtek működését.