Tegyünk igazságot!

2017. május 2. 13:33

Május 1-je nekünk, magyaroknak többszörös ünnep. Ez a nap a dolgozó emberek ünnepe, és ezen a napon ünnepeljük az Európai Unióhoz történt csatlakozásunkat is. Az ünneplés azonban az idén sem lehetett felhőtlen, hiszen a Fidesz ellenségnek tartja a dolgozó embereket is, és ellenségnek tartja az Európai Uniót is.

Az egykori Soros-ösztöndíjasnál - kinek neve Viktor - soha nem azt kell figyelni, amit mond, hanem amit tesz.

Szavakban a multikat támadja, de közben a munkavállalói jogokat szűkíti, kiszolgáltatottságba és létbizonytalanságba taszítja a dolgozó embereket. Mi pontosan tudjuk: Viktor mindig is a multik és a gazdagok pártján állt, őket képviselte az átlagemberekkel szemben.

Ez szerintünk nincs rendben, mert nem igazságos. Mert kérdezem:

-igazságos-e, hogy a Fidesz a gazdagok adócsökkentését a kiskeresetű, dolgozó emberekkel fizetteti ki?
Szerintünk nem!

-igazságos-e, hogy Orbán Viktor gázszerelője, a felcsúti Mészáros "nemstróman" Lőrinc egy év alatt 100 milliárd forinttal növelte a vagyonát, miközben négymillióan élnek a létminimum alatt? Szerintünk nem!

-igazságos-e, hogy ma Magyarországon négyből három ember nem tud kifizetni egy váratlan kiadást, miközben Mészáros "nemstróman" Lőrinc éppen csak azt nem tudja, hogy melyik héten vásároljon szállodát, bankot, vagy erőművet? Szerintünk nem!

-igazságos-e, hogy a Fidesz tavaly 150%-kal növelte az állami cégek menedzsereinek fizetését, miközben az alkalmazottak fizetése alig emelkedett? Szerintünk nem!

-igazságos-e, hogy ugyanazért a munkáért ma a nők negyedével kevesebbet keresnek, mint a férfiak? Szerintünk nem!

Ezt az igazságtalanságot fel kell számolni, ezért mondjuk: tegyünk igazságot!

Mert az az igazságos, hogy akinek százmilliós vagyona, milliós fizetése van, vállaljon többet. Az a célunk, hogy felszámoljuk a létbizonytalanságot és a dolgozó emberek kiszolgáltatottságát. Az a célunk, hogy több pénz maradjon a kispénzű dolgozók, a közszférában dolgozók és az átlagemberek zsebében, a gazdagok pedig arányaiban is többet adjanak bele a közösbe.

Az igazságtételre szükség lesz a munka világában is. Ezt szolgálja a 6 pontos munkaügyi akciótervünk.

1.Először is: a szakszervezetekkel és a munkaadókkal egyeztetve újra kell írni a Munka Törvénykönyvét.

2.Másodszor: életre kell kelteni az Országos Érdekegyeztető Tanácsot.

3.Harmadszor: meg kell erősíteni a munkaügyi jogsegélyszolgálat rendszerét, hogy senkit se kényszeríthessenek a munkaadóik méltánytalan szerződések elfogadására.

4.Negyedszer: bérplafont kell bevezetni az állami szférában. Elég volt a több millió forintos állami vezetői fizetésekből! Az egekig érő állami vezetői fizetések szemmel láthatóan egyáltalán nem akadályozzák a Fideszt abban, hogy szétlopják az országot. Szerintünk az igazságos, ha az állami szférában senki nem keres többet a köztársasági elnöknél.

5.Ötödször: ösztönözni kell a cégen belüli fizetéskülönbségek csökkentését a piaci szférában is! Az ötvennél több alkalmazottat foglalkoztató tárgyaljanak a munkavállalókkal az elfogadható bérkülönbség mértékéről és hozzák nyilvánosságra a náluk meglévő bérkülönbségeket.

6.Hatodszor: egyenlő munkáért egyenlő fizetést! Elfogadhatatlan, hogy a nők ma negyedével kevesebb pénzt keresnek ugyanazt a munkát végezve, ugyanabban a pozícióban, mint a férfiak.


Magasabb jövedelem, nagyobb biztonság, erős érdekérvényesítés: erre van szükség közös jövőnkért, egy igazságosabb Magyarországért.
Szerző: Tóth Bertalan