Elég volt! Abba kéne hagyni a marakodást

2017. August. 11. 06:00

"A másik oldal árulásából és az emiatt érzett tehetetlenségből, gyengeségből és undorból született a Harmadik Birodalom. A nácikkal szemben állók dühe és megvetése a saját vezetőik iránt nagyobb volt, mint a tulajdonképpeni ellenséggel szembeni gyűlöletük."

Így magyarázta Sebastian Haffner a harmincas években a Harmadik Birodalom hatalomra jutását. És ez végórában érkező figyelmeztetés napjainkban a demokratikus pártoknak és közönségüknek egyaránt. Mert a helyzet kísértetiesen hasonló! A demokratikus pártokat - a kialakult helyzetért viselt felelősségükön túl - oly mértékben frusztrálják saját tehetetlenségük és folyamatos kudarcélményeik, hogy a valódi ellenség - a diktatúra építői és működtetői helyett - az egymás elleni acsarkodás köti le energiáikat és ezzel próbálják "szórakoztatni" közönségüket is.

Mindeközben a demokratikus közvélemény egy része - szekértáborokba rendeződve - átveszi az acsarkodó stílust a másik részét pedig ugyanaz az undor, düh és megvetés keríti hatalmába, mint a harmincas években a konzervatív, liberális és baloldali demokratákat Németországban.

És ez valóban kizárólag a demokrácia ellenségeinek malmára hajtja a vizet. Elég volt! Abba kéne hagyni a marakodást, egymást lejáratását, saját közösségük elárulását, ha valóban szeretnék hogy egyszer még újra esélyt kapjon Magyarország arra, hogy szabad és demokratikus európai ország legyen!
Szerző: Vásárhelyi Mária