Hazaértünk!

2017. December. 01. 11:30

Amikor 1979-ben a csehszlovákiai Charta'77 aláírónak bebörtönzése elleni tiltakozásképpen magyar ellenzéki értelmiségiek levelet írtak Kádár Jánosnak, hogy vesse latba befolyását és tiltakozzon a szabadságjogok ilyen durva megsértése ellen, és aláírásokat gyűjtöttek a tiltakozáshoz, akkor az akkoriban egyik legismertebb és legnépszerűbb szociológus azzal hajtotta el az aláírásgyűjtőket, hogy "ha én ezt most aláírom, akkor ha majd titeket tartóztatnak le, akkor nem lesz, aki tiltakozzon".

Végül 250-en írták alá a tiltakozást - az említett szociológus nem.

Az aláírók közül sokakat kirúgtak az állásából, megfenyegettek, megfigyelés alá helyeztek, megfosztottak a külföldre utazás lehetőségétől vagy más az egzisztenciáját súlyosan érintő retorziót alkalmaztak vele szemben, bebörtönözni azonban - hál'isten - senkit nem börtönöztek be. "Ezért aztán" az említett szociológus nem is tiltakozott.

Ez jutott eszembe, miközben olvasgatom azokat az érveket, amelyek Móra Veronikát, az Ökotárs vezetőjét veszik védelmükbe amiatt, hogy átvette a kormány kitüntetést. Azét a kormányét, amely több éven át gyalázta és üldözte az általa vezetett szervezetet és személy szerint őt, amely gátlástalan hazugságkampányt indított a tevékenységükről és a gazdálkodásukról és amely rendőrökkel vezettette el a saját munkahelyéről. És azét akinek üldöztetése ellen több ezren tiltakoztunk.

Hazaértünk....
Szerző: Vásárhelyi Mária