Ilyenkor elhiszem, hogy a szeretet erősebb a gyűlöletnél

2018. február 9. 11:45

Napok óta nem tudok szabadulni egy olyan képsortól, amely a szó szoros értelmében a meghatottság könnyeit csalta a szemembe. Az RTL Klubon készülő "Házon kívül" c. közéleti magazinműsorban - amely egyébként a magyar kereskedelmi televíziózás legszínvonalasabb darabja és ha csak tehetem megnézem - ezen a héten egy nyírségi család szívszorító történetét mutatták be.

A negyven körüli, kétgyermekes édesanyán a közeli kórházban egy rutinműtétet hajtottak vége, ám a beavatkozás végén az anya éber kómába esett és azóta is magatehetetlenül fekszik otthon.

Őt magát és két immár kamasz fiát a nagyszülők látják el,. elképesztő szeretettel és odafigyeléssel. A mozdulatképtelen nőt minden reggel kiemelik az ágyból és átteszik egy pihenőszékbe, hogy ne ugyanazon a helyen töltse a nappalokat és az éjszakákat. Szondával etetik a bőrén keresztül, mivel rágni nem tud. 

Vasárnaponként - mivel az volt a kedvence - a nagymama rántott húst készít burgonypürével, amit összeturmixol és az így elkészült folyadékot injekcióstűvel juttatja be lánya szervezetébe. 

Amikor az édesanya kiemelte a lányát az ágyból, akkor kivillant a lány bokája és látszott, hogy tele van - gondolom matrica-tetoválva, a legmenőbb rajzokkal szimbólumokkal. Ettől a szem nem maradt szárazon. Mert a szülők annyira szeretnék, hogy immár nyolc éve kómában lévő lányuk ne maradjon ki semmiből ami jó, ami divatos, ami menő, hogy még erre is gondolnak. Miközben a napi 24 órás ápolás költségei már mindent elvittek. Eladták az autójukat, a televíziójukat, a mosógépüket, alig jut pénz az alapvető élelmiszerekre.

8 évnyi pereskedés után a bíróság 120 millió forint kártérítést ítélt meg a családnak, akik most teljes zavarban vannak, hogy mi kezdjenek ilyen hatalmas összeggel. A családot képviselő ügyvéd - Helmeczy László - hosszasan magyarázta nekik, hogy a pénzt el kell tenni, mert annak az a célja, hogyha már a család nem tudja ápolni a nőt, akkor találjanak valakiket, akik tovább viszik a staféta botot. Ezt hallgatva a nő édesanyja elsírta magát: ő nem vágyott 120 millió forintra, ő a kislányát szeretné visszakapni. És tudja, hogy egy nap ez meg is fog történni. 

Köszönöm Helmeczy László, Moskovics Judit, Boros Krisztina és a Házon kívül teljes stábja! Ilyenkor néhány percre elhiszem, hogy a szeretet tényleg erősebb a gyűlöletnél.

Szerző: Vásárhelyi Mária