Ócska peep-show

2017. October. 17. 15:18

Most éppen azt nézhetjük végig, hogy a média hogyan bulvárosítja és "küldi a levesbe" a mai magyar társadalom egyik legégetőbb problémájáról szóló értelmes beszélgetést: a szexuális zaklatás és a családon belüli erőszak kérdéskörét, ami valójában az erőszakról, a nők alárendelt társadalmi helyzetéről, kiszolgáltatottságáról és védtelenségéről szól.

Egymás után próbálják lépre csalni az áldozatokat, hogy a kamerák előtt meséljék el szexuális zaklatásuk megrendítő és megalázó történetét. Így azonban ez nem más, mint ócska peep-show.

Hiszen pontosan tudjuk, hogy az efféle történetek önmagukban semmi másra nem alkalmasak, mint hogy a szörnyűlködésre, pletykára vagy éppen macsóságra éhes közönség igényeit kielégítse. Hogy a "hallottad?", "nahát!", "sose hittem volna" típusú reakciókat kiváltsa, mindenféle általánosabb konzekvencia levonása nélkül.

A szexuális zaklatás és a nők elleni erőszak kérdéskörének számos hazai szakértője és tengernyi nemzetközi szakirodalma van és itthon is számos civil szervezet foglalkozik ezzel.

Ha a média célja a probléma megértése és hatékonyabb kezelése lenne, akkor ezeket a szakértőket kérdeznék meg, akik nyilván nem fognak majd olyan "zaftos" történeteket mesélni, mint az áldozatok és a megmondóemberek, viszont ha véleményük tágabb teret kapna a nyilvánosságban, akkor fontos lépést tehetnénk abba az irányba, hogy megértsük, hogy jelen esetben nem "izgi történetekről" hanem a társadalomban - és korántsem kizárólag a művészvilágban - uralkodó nemek közötti irdatlan egyenlőtlenségről, a nők kiszolgáltatottságáról, a hatalom személyiség torzító hatásairól és az ezzel történő visszaélésről van szó, amelynek nem egy-egy áldozata van csupán, hanem a magyar nők és általában.
Szerző: Vásárhelyi Mária